Η απώλεια ύψους της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς και η μεγάλη φυγή προς ασφαλέστερους λιμένες, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα την εβδομάδα αυτή, απεικονίζει τις αμφιβολίες των επενδυτών όσον αφορά στην πολύ προσδοκώμενη επιστροφή στην κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα που αποτελούν πάνω από το μισό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης προϊδεάζουν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, ενώ παράλληλα οι τιμές των αγαθών, υπηρεσιών και πρώτων υλών συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Η συγκυρία αυτή συμπίπτει με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και οι αγορές εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ο Γιώργος Σαραβέλος, επικεφαλής strategist της Deutsche Bank στον χώρο του συναλλάγματος.
«Με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα, οι καταναλωτές μειώνουν τη ζήτηση αντί να επιταχύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτό είναι το αντίθετο του τι θα περίμενε κανείς αν το περιβάλλον ήταν αυθεντικά πληθωριστικό και καταδεικνύει ότι η παγκόσμια οικονομία τρέχει με πολύ χαμηλή ταχύτητα», αναφέρει ο Σαραβέλος σε έκθεση του οίκου.
Σύμφωνα δε με την Bank of America Merill Lynch, υπάρχουν ανησυχίες στασιμοπληθωρισμού για το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς και οι ροές χρήματος προς τις μετοχές επιβραδύνονται ενώ διαπιστώνονται εκροές από τα υψηλής απόδοσης χρεόγραφα.
Τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες τοποθετήσεις σε ισοτιμίες από τα hedge fund είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης real-time όσον αφορά στο σκεπτικό των επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος όπου ημερησίως αλλάζουν χέρια γύρω στα $6,6 τρισ.
Με την ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Μαρτίου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι θέσεις αγοραστών στο δολάριο έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων είναι οι μεγαλύτερες από τον Μάρτιο του 2020, σημαντική αντιστροφή από τις αρχές Ιουνίου όταν η ζυγαριά έκλινε προς τις θέσεις short στο δολάριο.
Σύμφωνα με τη Vontobel Asset Management, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Όποτε οι Αμερικανοί αρχίζουν να ανησυχούν για την ανάπτυξη επαναπατρίζουν χρήμα και αγοράζουν δολάρια».
Τους τελευταίους μήνες η αισιοδοξία των επενδυτών για την ανάκαμψη της οικονομίας ώθησε πλημμύρα ρευστών σε κυκλικούς κλάδους όπως τον τραπεζικό, την ενέργεια και τις υπηρεσίες αναψυχής καθώς οι επιχειρήσεις των κλάδων αυτών ευνοούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας. Η παλίρροια αυτή φαίνεται ότι αρχίζει να αποσύρεται.
Αντίθετα, οι μετοχές που υπόσχονται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα αυτές του κλάδου της τεχνολογίας, σημειώνουν υπεραπόδοση πάνω από 3% σε σχέση με τις λεγόμενες μετοχές αξίας από την αρχή του τρέχοντος μήνα.
Πολλοί από τους πελάτες της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η μεταστροφή στις κυκλικές μετοχές ήταν ένα βραχύβιο φαινόμενο που οδηγήθηκε από την ανάκαμψη μετά από μία ασυνήθιστη ύφεση, σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.
Νωρίτερα φέτος η πορεία του δολαρίου επηρεαζόταν από την επιτοκιακή διαφορά ανάμεσα στο αμερικανικό χρέος και τα χρεόγραφα άλλων μεγάλων οικονομιών με τη συσχέτιση να κορυφώνεται τον Μάιο.
Παρόλο που οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών χρεογράφων παραμένουν υψηλότερες από αυτές των γερμανικών, η πτώση της απόδοσης τους κάτω από το 1,2% αυτή την εβδομάδα εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Commerzbank, αν η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση δεν επιστρέψουν σύντομα στα επίπεδα του 2019, τότε θα πρέπει να υποθέσουμε μια χαμηλότερη τροχιά για το ΑΕΠ, κάτι που ήδη φαίνεται έως ένα βαθμό στις αγορές ομολόγων.
Η ψυχολογία των επενδυτών επίσης έχει γίνει πιο επιφυλακτική. Η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του κόσμου μείωσε τη σύσταση της για τις αμερικανικές μετοχές σε «neutral» στην εξαμηνιαία έκθεση της για τις προοπτικές των αγορών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του hedge fund Eurizon Capital, το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κύκλος της Κίνας είναι μπροστά από αυτόν των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα διαχέονται και επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και στη Δύση.
Τα δημοφιλή στοιχήματα που πόνταραν στην ανάφλεξη του πληθωρισμού στις αγορές εμπορευμάτων έχουν επίσης αρχίσει να βάζουν όπισθεν. Ο λόγος των τιμών χαλκού προς χρυσό έχει σημειώσει πτώση 10% μετά την αναρρίχηση του σε υψηλό εξαετίας τον Μάιο.