Του Γιώργου Φιντικάκη
Τα στελέχη της αγοράς φαίνεται ότι δύσκολα μακροημερεύουν στη ΔΕΗ. Στα τέλη Οκτωβρίου παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής Εμπορίας, Γιάννης Κατάκης, διαφωνώντας πάνω σε θέματα εμπορικής πολιτικής, ενώ χθες αντιρρήσεις που λίγο απέχουν από την παραίτηση διατύπωσε το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, Λάζαρος Σταθάκης. Κοινό τους χαρακτηριστικό ότι αμφότεροι δεν προέρχονταν από τα σπλάχνα της ΔΕΗ, όπως είθισται, παρά είχαν θητεία στην αγορά.
Δίχως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σταθάκης κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δ.Σ. της ΔΕΗ διαφώνησε έντονα με την απόφαση απορρόφησης από τη μητρική εταιρεία, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την οποία η διοίκηση Παναγιωτάκη θεωρεί κρίσιμη για τη δυναμικότερη διείσδυση της επιχείρησης στην «πράσινη» αγορά ενέργειας .
Σύμφωνα, με τις ίδιες πηγές, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι δεν έχει πειστεί από την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, επεσήμανε ότι η κίνηση δεν είναι ορθά αιτιολογημένη, και ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το σκοπό της ΔΕΗ, δηλαδή να διεισδύσει περαιτέρω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μπορεί και να τον δυσκολέψει. Σημειωτέων ότι ο κ. Σταθάκης πριν τοποθετηθεί στη ΔΕΗ το 2016 είχε μακρά θητεία στις Βρυξέλλες, όπως και στο υπουργείο Δημοσίων Έργων, ενώ είχε εργαστεί σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, και το 2015 είχε περάσει για οκτώ μήνες από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Η απορρόφηση πάντως της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εγκρίθηκε κανονικά από το Δ.Σ., με τη ΔΕΗ να θεωρεί ότι η κίνηση σηματοδοτεί το πλήρη αναπροσανατολισμό της δραστηριότητας της επιχείρησης στην πράσινη ενέργεια. Κατά το business plan της McKinsey, την περίοδο 2018-2022, εφόσον η ΔΕΗ επενδύσει 700 εκατ. ευρώ, μπορεί να καλύψει το 25% της νέας ισχύος που θα δημοπρατηθεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ, περίπου 615MW.
Δεν πρόλαβε να κλείσει 10 μήνες
Όσον αφορά τον προερχόμενο από την Intralot, κ. Κατάκη, πρόλαβε να κλείσει στη θέση του μόλις… δέκα μήνες. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη νευραλγική θέση με προέλευση από τον ιδιωτικό τομέα. Τον Οκτώβριο, σαν αιτία για την απομάκρυνσή του, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είχε προβάλει τη προβληματική του συνεργασία με τα στελέχη.
Όπως ωστόσο υποστήριζε ο ίδιος ο κ. Κατάκης σε συνομιλητές του, είχε διαφωνήσει σοβαρά με την ακολουθούμενη πολιτική στο θέμα των ληξιπρόθεσμων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θέση του ήταν πως κακώς η ΔΕΗ δίνει στην ιδιωτική εταιρεία Qualco, που ανήκει στον Ορέστη Τσακαλώτο, εξάδελφο του υπ. Οικονομικών, τις εύκολες σχετικά υποθέσεις οφειλετών, και κρατά για την ίδια, τις πιο δύσκολες.
Όποιες και αν ήταν οι αιτίες, το μήνυμα που είχε στείλει η απομάκρυνση Κατάκη, ήταν ότι κάτι δεν πάει καλά με την εμπορία, το πιο νευραλγικό δηλαδή πόστο της ΔΕΗ, καθώς συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση του Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία για τη πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων είχαν δείξει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί σε καθυστέρηση παρ' ότι σε ετήσια βάση κατέγραφαν μείωση, εντούτοις παρέμεναν σε δυσθεώρατα επίπεδα. Ανέρχονταν σε 2,39 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουλίου), εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τη χαμηλή τάση (οικίες, μικρά καταστήματα), με τα νοικοκυριά να χρωστούν 886 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ ευρώ στα τέλη του 2017.
Από εκεί και πέρα, η μέση τάση (βιοτεχνίες, επιχειρήσεις) χρωστούσε 150 εκατ. ευρώ, η υψηλή τάση, δηλαδή οι βιομηχανίες, 378 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 285 εκατ. ευρώ μόνο η ΛΑΡΚΟ) και τέλος 201 εκατ. ευρώ όφειλε το Δημόσιο.
Επιπλέον το 32% των συνολικών χρεών, δηλαδή 770-780 εκατ, αφορούσαν στους λεγόμενους «τελικούς καταναλωτές», οι οποίοι μάλιστα και αυξάνονται. Είναι όσοι έχουν μετακινηθεί σε άλλον πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κ.λπ.), μαζί με μια νέα γενιά κακοπληρωτών που αλλάζουν τον ΑΦΜ τους, προκειμένου να μην μπορεί να τους εντοπίσει η ΔΕΗ.