Διαγραφές οφειλών και κριτήρια, αγκάθια στη συμφωνία για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό»

Διαγραφές οφειλών και κριτήρια, αγκάθια στη συμφωνία για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό»

Του Βασίλη Γεώργα

Αυστηρούς όρους και κριτήρια για την υπαγωγή υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα περιθώρια διαγραφής χρεών από το Δημόσιο, ζητούν οι δανειστές να θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επέλθει συμφωνία για το θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Παρά το γεγονός πως υπάρχει ήδη «συμφωνία επί της αρχής» για την αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου ενιαίας διευθέτησης χρεών με το Δημόσιο και τις τράπεζες, εντούτοις ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις, παραδέχθηκε νωρίτερα ότι «υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει τόσο σε ότι αφορά τα κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων στο νόμο, όσο και επί της διαδικασίας διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία».

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η πρόταση της κυβέρνησης δεν εμπεριέχει ειδικά κριτήρια για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» καθώς προϋπόθεση προτείνεται να είναι η διαπίστωση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης από τους πιστωτές της ώστε αυτοί να συμφωνήσουν σε διευθέτηση των χρεών της.

Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να έχουν ήδη καταλήξει στο ότι από τις διαγραφές οφειλών θα εξαιρούνται ρητά τα χρέη από απλήρωτο ΦΠΑ καθώς αυτός έχει ήδη καταβληθεί από τους καταναλωτές, ενώ εκτός διαγραφών θα είναι επίσης ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη και αφού στο μεσοδιάστημα γίνουν επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ποια κριτήρια προτείνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης όπως παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε φορείς της αγοράς, κάθε περίπτωση επιχείρησης που θα αιτείται υπαγωγής στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα εξετάζεται με βάση μια σειρά από κοινώς αποδεκτά κριτήρια. Ειδικά για τη βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων, θα υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ για τις μεγαλύτερες η αξιολόγηση θα γίνεται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει να θεσπισθεί ένας μικρός αριθμός οικονομικών δεικτών, με βάση τους οποίους θα διενεργείται ένα «φιλτράρισμα» των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν ώστε να επιλέγονται οι «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Αυτά τα κριτήρια επιλεξιμότητας ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και για μία κατ' αρχήν εκτίμηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως για λόγους μείωσης του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας.

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το υπουργείο Οικονομίας προτείνει η επιλεξιμότητά τους να βασίζεται στο θετικό πρόσημο των αποτελεσμάτων τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) και στην αναλογία συνολικών υποχρεώσεων προς EBITDA, όπως τα οικονομικά αυτά στοιχεία απεικονίζονται στον ισολογισμό τους.

Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, προτείνονται παρόμοιοι δείκτες, δηλαδή θετικά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων και ένα κριτήριο βασιζόμενο στο αριθμητικό αποτέλεσμα της διαίρεσης των συνολικών υποχρεώσεών τους προς τα ως άνω αποτελέσματά τους.

Εργασιακά

Στο μεταξύ το καυτό θέμα των εργασιακών θεμάτων με τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού τίθεται επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν σε μία ώρα στο Χίλτον(17.30) ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών, η έκβαση των οποίων θα δείξει εάν η κυβέρνηση θα έχει ήσυχες γιορτές μπροστά της ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί όλα της β΄αξιολόγησης έως τις 20 Νοεμβρίου, προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξει αποτέλεσμα και να αρχίσουν οι συζητήσεις για τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φύγουν την Πέμπτη και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας επί των θεμάτων της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επίσης, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει κλείσει και η συζήτηση για το χρέος και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα.

Το πρωί σήμερα Κυριακή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών. Συζητήθηκε το ζήτημα των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε πως μετά το δεύτερο τρίμηνο προχωράει καλύτερα το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.