Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ανακοινώσει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και παύση πληρωμών, για να «θωρακίσει» χώρες από τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι με σκοπό να διαμορφώσουν τη νέα παγκόσμια ατζέντα χρηματοδότησης.
Περίπου 40 ηγέτες, μεταξύ των οποίων περίπου δώδεκα από την Αφρική, ο πρωθυπουργός της Κίνας και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, θα συμμετάσχουν στις εργασίες της διάσκεψης στη γαλλική πρωτεύουσα. Επιπλέον, συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα.
Η νέα παγκόσμια ατζέντα χρηματοδότησης
Στόχος της «Συνόδου Κορυφής για το νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο» είναι να ενισχύσει τη χρηματοδότηση των χωρών με χαμηλό εισόδημα από την κρίση, να μεταρρυθμίσει τα μεταπολεμικά χρηματοπιστωτικά συστήματα και να απελευθερώσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιτυγχάνοντας συναίνεση σε κορυφαίο επίπεδο για το πώς θα προχωρήσει σειρά πρωτοβουλιών που προωθούν η G20, η COP, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε ομιλία που θα εκφωνήσει την Πέμπτη, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα θα περιγράψει μια «εργαλειοθήκη», συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς παύσης στην αποπληρωμή του χρέους, της παροχής ευελιξίας στις χώρες να ανακατευθύνουν κεφάλαια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, της παροχής νέων τύπων ασφάλισης για τη βοήθεια αναπτυξιακών έργων και της βοήθειας προς τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία συστημάτων εκ των προτέρων έκτακτης ανάγκης.
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση, την προβληματική ανάκαμψη από την πανδημία, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη μείωση της προόδου, ο Μπάνγκα δήλωσε ότι είναι καιρός η Παγκόσμια Τράπεζα να υιοθετήσει νέο όραμα.
«Αυτή η επείγουσα ανάγκη μας παρακινεί να γράψουμε νέο εγχειρίδιο που θα οδηγήσει σε μια ανάπτυξη που θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής και θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους», πρόκειται να πει ο Μπάγνκα, σύμφωνα με το Reuters.
Στόχος της συνόδου κορυφής είναι να δημιουργηθούν πολύπλευροι οδικοί χάρτες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους επόμενους 18-24 μήνες, από την ελάφρυνση του χρέους έως τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής αλλαγής.
Πολλά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης υιοθετούν τις προτάσεις ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών, υπό την ηγεσία των Μπαρμπάντος, που ονομάστηκε «Πρωτοβουλία του Μπρίτζταουν».
«Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι πλέον προσαρμοσμένο για να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, οπότε αυτή είναι μια ευκαιρία να καθίσουν όλοι γύρω από το τραπέζι», δήλωσε ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης.
Κορονοϊός και πράσινη μετάβαση
Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε πολλές φτωχές χώρες σε δυσχέρεια χρέους, καθώς αναμενόταν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους παρά το τεράστιο σοκ στα οικονομικά τους.
Τα προβλήματα χρέους της Αφρικής συνδυάζονται με τη διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, δηλαδή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα την προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση.
Τα πλούσια έθνη δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους ως προς τη χρηματοδότηση για το κλίμα που υποσχέθηκαν στο πλαίσιο παλαιότερης πρωτοβουλίας για την κινητοποίηση 100 δισ. δολ. ετησίως, βασικό εμπόδιο στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.
Αν και δεν αναμένονται δεσμευτικές αποφάσεις, αξιωματούχοι που συμμετέχουν στον σχεδιασμό της συνόδου κορυφής δήλωσαν ότι θα πρέπει να αναληφθούν ισχυρές δεσμεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών.
80 χρόνια μετά τη Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς
Σχεδόν ογδόντα χρόνια μετά τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς που δημιούργησε την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι ηγέτες στοχεύουν να αποσπάσουν περισσότερη χρηματοδότηση από τους πολυμερείς δανειστές για τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.
Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. δολ. που θα διατεθούν μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευάλωτες χώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Κάποιοι ηγέτες αναμένεται να ρίξουν το βάρος τους στις προτάσεις που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό για την επιβολή εισφοράς στις εκπομπές της ναυτιλιακής βιομηχανίας ενόψει της συνόδου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού τον επόμενο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.