Στην υπογραφή της 4ης τροποποιητικής σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, η οποία αρχικά ακυρώθηκε με το ν. 2779/1999, προχώρησαν σήμερα το ελληνικό δημόσιο και οι ανάδοχες εταιρείες. Την 4η τροποποιητική σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, εκ μέρους της Energean Oil & Gas ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μαθιός Ρήγας, και εκ μέρους της Καβάλα Oil ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Δημήτρης Γόντικας.
Με την υπογραφείσα σύμβαση παρατείνεται για δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος, η άδεια εκμετάλλευσης της Νότιας Καβάλας, η οποία έληγε στις 23 Νοεμβρίου 2015. Σύμφωνα με το σκεπτικό της σύμβασης, η παράταση δίδεται καθώς:
- Μετά τη λήξη της άδειας εκμετάλλευσης, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων, θα έπρεπε να αναληφθεί από το ελληνικό δημόσιο, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος, προκειμένου να βελτιωθούν οι τρέχουσες μη ευνοϊκές οικονομικές και ενεργειακές παράμετροι και το Ταμείο Αξιοποιήσεως
Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο πλαίσιο αναγνώρισης της σπουδαιότητας και αξιοποίησης του εν λόγω έργου, να προετοιμάσει και διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία, για την παραχώρηση της χρήσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα».
- Το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας δεν έχει εξαντληθεί και συνεχίζεται η εκμετάλλευσή του, καθώς συνδέεται λειτουργικά προς το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου και χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της άντλησης πετρελαίου (Gas Lift) και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού προς κάλυψη των ιδίων αναγκών των εγκαταστάσεων.
Με αφορμή την υπογραφή της 4ης τροποποιητικής σύμβασης, ο κ. Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η παράταση της άδειας επιτρέπει τη λειτουργία και συντήρηση της εξέδρας “Κάππα” της Νότιας Καβάλας με βάσει όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον της θαλάσσιας περιοχής του Κόλπου της Καβάλας, όπως συμβαίνει από το 2007 όταν η Energean ανέλαβε την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων του Πρίνου. Η εξέλιξη, πέραν του ότι απαλλάσσει το ελληνικό Δημόσιο από ένα μεγάλο κόστος συντήρησης και, ενδεχομένως, αποψίλωσης της εξέδρας, επιτρέπει στην εταιρεία μας να συνεχίσει την ερευνητική της δραστηριότητα στην περιοχή, με βάση και τα δεδομένα που προέκυψαν από την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι για πρώτη φορά από το 1997 και μετά στη μοναδική περιοχή που παράγει υδρογονάνθρακες στην χώρα μας. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο δια του ΤΑΙΠΕΔ έχει τον χρόνο να διερευνήσει τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση του εξαντλούμενου κοιτάσματος φυσικού αερίου ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου.
Όπως είναι γνωστό, η Energean Oil & Gas έχει καταθέσει ήδη από το 2011 μία τεκμηριωμένη πρόταση για τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας μιας υπόγειας αποθήκης στην περιοχή, η οποία θα αναβάθμιζε περαιτέρω την γεωπολιτική θέση της χώρας, θα εξασφάλιζε στρατηγικά αποθέματα ασφαλείας και θα ενίσχυε τις προοπτικές τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με φυσικό αέριο, με προφανή τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.»