Διευκρινήσεις Άδ. Γεωργιάδη για τις ακάλυπτες επιταγές και τον «Τειρεσία»
Τουρισμός

Διευκρινήσεις Άδ. Γεωργιάδη για τις ακάλυπτες επιταγές και τον «Τειρεσία»

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο που αφορά πλήθος επιχειρήσεων και κυρίως αυτές που άνοιξαν πρόσφατα και αντιμετωπίζουν βασικό θέμα με τις επιταγές. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών Οικονομολόγων (ΠΑ.Ε.Λ.Ο.), στη διάρκεια διαδικτυακής εσπερίδας που διοργάνωσε η ένωση και πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 17 Ιουνίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει 75 ημέρες αναστολής εγγραφής στον Τειρεσία, από την 1η Ιουνίου, για επιταγές όλου του κλάδου του τουρισμού, δηλαδή των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων και πρακτορείων και των εποχικών καταστημάτων. Ως εποχικά καταστήματα που εμπίπτουν στη ρύθμιση ορίζονται όσα εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 50% από πέρσι.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι: «Δεν επιλέξαμε τον τρόπο της πλατφόρμας, όπως κάναμε τον Μάρτιο, κυρίως γιατί με την πλατφόρμα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε όσους ήθελαν να πληρώσουν. Η κατεύθυνσή μας είναι όποιος μπορεί να την πληρώσει, να την πληρώσει, ειδάλλως πλήττεται ο οικονομικός κύκλος σοβαρά. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αυτόν που δεν μπορεί αντικειμενικά να την πληρώσει».

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επιταγές, ο υπουργός είπε ότι: «Δεν μπορούμε να κάνουμε γενική ρύθμιση όπως κάναμε τον Μάρτιο, γιατί αυτό θα σήμαινε πλήρες πάγωμα της αγορά. Τώρα το κάνουμε διαφορετικά: σφραγίζεται η επιταγή και απλώς δεν εγγράφεται στον Τειρεσία για 75 ημέρες. 'Αρα η πίεση στον επιχειρηματία αυτόν που δεν έχει λεφτά είναι μεγάλη. Η κατεύθυνση μας είναι να πληρωθούν οι επιταγές. Αυτός που θα επιλέξει να σφραγιστεί η επιταγή του και απλώς να μην μπει στον Τειρεσία, πάει να πει ότι δεν έχει και άρα ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Και πρόσθεσε: «Αν κάναμε γενική αναβολή της πληρωμής των επιταγών, θα καταστρέφαμε τις επιταγές ως εργαλείο πιστωτικό στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί οι επιταγές, με όλα τα στραβά τους, στην Ελλάδα έχουν παίξει τον ρόλο της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αλλιώς δεν θα είχαν».

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε πληροφορίες και για το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων. Είπε ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, θα είναι νόμος του Κράτους σε περίπου 2 εβδομάδες, προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης τόσο από ιδιωτικούς φορείς, όσο και από νόμιμα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου οργανισμών που θα προχωρούν σε παροχή δανειοδότησης με συγκεκριμένο επιτόκιο, χωρίς εξασφαλίσεις, έως του ποσού των 25.000 ευρώ. Τόνισε ότι το εργαλείο αυτό είναι φτιαγμένο ακριβώς για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό για διάφορους λόγους και πιστεύει ότι σε αυτό το κομμάτι της αγοράς θα βρει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.