Διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το «αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ' αυτή την Ευρωζώνη». Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ.
Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του.
Νωρίτερα ωστόσο αίσθηση και πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε η τελευταία αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία φάνηκε να ανοίγει ζήτημα θέσης της Ελλάδας σε μια «δύσκολη» - όπως τη χαρακτήρισε - Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για το γενικότερο πρόβλημα χρέους, που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη με διαφορετικά χρέη μεταξύ των χωρών μελών της, ο κ. Τσακαλώτος είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Και αυτό, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει. Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Ίσως, νομίζω, ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση»
Λύση για το χρέος ζητά ο Ευ. Τσακαλώτος προκειμένου να έρθουν επενδύσεις
Η λύση του προβλήματος του χρέους θα φέρει έναν «καθαρό διάδρομο», ώστε να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος. Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει λύση, ενώ επιτέθηκε στο ΔΝΤ χαρακτηρίζοντας «υποτιμητική» για την Ευρώπη την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Σαν Ευρωπαίος θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να λύνουν τα δικά τους προβλήματα. Είναι υποτιμητικό να βρίσκεται εδώ το ΔΝΤ», δήλωσε και επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις τόσο από τον Γ. Δραγασάκη όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το πότε θα δοθεί οριστική λύση.
«Ζητάμε ένα καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές ότι για 10 χρόνια θα είμαστε άνετοι με τις δόσεις μας. Πρέπει οι αγορές να ξέρουν ότι έχουν ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10 χρόνια», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι η πλέον η Ευρωζώνη δεν έχει ενιαία νομισματική πολιτική.
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την κρίση χρέους ο Ε. Τσακαλώτος υποστήριξε: «Δεν είναι και εύκολο να πεις εάν αυξάνεται το χρέος. Εκτός από τα νούμερα έχει και πολλά ποιοτικά στοιχεία. Πως είναι η ωριμότητα, πόσα τα επιτόκια, ακόμα και σε ποιους χρωστάς. Πολλές φορές κάποιοι λένε ότι ο Α. Παπανδρέου αύξησε το χρέος περισσότερο από τον Σημίτη. Μπορεί να πει κάποιος ναι και όχι. Στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ ήταν εσωτερικό χρέος στην δεύτερη φάση και μετά από την ένταξή μας στην ΟΝΕ αυτό το χρέος μετατρέπεται και σε εξωτερικό χρέος και άρα γίνεται πιο ευάλωτο σε κάποια κρίση».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας η αιτία της κρίσης χρέους βρίσκεται στην «αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει ρυθμούς ανάπτυξης και να διανείμει τα καλά του καπιταλισμού σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες». «Ήταν οι προσπάθειες των ελίτ να καθυστερήσουν την κρίση», τόνισε και προσέθεσε: «Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος έδινε πολλές δαπάνες ή έκλεινε το μάτι σε φορολογία. Τα δέκα χρόνια πριν από την κρίση ενώ είμασταν στον μέσο όρων δαπανών ως ποσοστών του ΑΕΠ στην Ευρώπη , στα έσοδα είμασταν κατά 7% λιγότερο από ότι μέσος όρος». Μάλιστα, επικαλούμενος σχετικό βιβλίο του Γ. Σταθάκη μίλησε για «σχεδόν νόμιμη φοροδιαφυγή», στη λογική ότι «δεν σας κυνηγήσουμε πολύ να φοροδιαφεύγετε και έρχονται εκλογές και δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα»!
Αναφορικά με το κόστος της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ακόμα δεν έχει λάβει σοβαρές απαντήσεις που στηρίζουν το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αυξάνοντας το χρέος κατά 86 δις. Στην επισήμανση ότι αυτή είναι και η άποψη του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα απάντησε: « Πάνω από 30 χρόνια τσακωνόμαστε με τον Στουρνάρα. Του λέω ότι αυτά που λες δεν στέκουν, εδώ είναι τα κείμενο και περιμένουμε με ανυπομονησία να έχεις κάποιες πιο σαφής απαντήσεις».
Αλέξανδρος Διαμάντης