Στον «πάγο» και επισήμως βρίσκεται από σήμερα το όριο δημόσιου δανεισμού που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών των «27», στη δήλωση την οποία υιοθέτησαν μετά τη διάσκεψή τους, δίνουν ουσιαστικά «λευκή επιταγή» στις κυβερνήσεις προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια και να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, υιοθετώντας έτσι σχετική πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της «ρήτρας περί γενικής αναστολής ισχύος».
«Η χρήση της ρήτρας θα διασφαλίσει την αναγκαία ευελιξία προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των συστημάτων υγείας και πολιτικής προστασίας και για την προστασία τω οικονομιών μας, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω πακέτων στήριξης και συντονισμένης δράσης η οποία θα είναι σχεδιασμένη κατάλληλα, προκειμένου να είναι έγκαιρη, προσωρινή και στοχευμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ υποχρεούνται να περικόπτουν κάθε χρόνο τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους μέχρις ότου το ισοζύγιο να γίνει μηδενικό ή πλεονασματικό, μειώνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος μέχρι αυτό να υποχωρήσει κάτω απο το όριο του 60% του ΑΕΠ.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία έρχεται μετά από τις σχετικές μονομερείς αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει αρκετές κυβερνήσεις, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη του δημόσιου χρέους. Μια έκρηξη η οποία, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και εκείνη που καταγράφηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και την χρηματοπιστωτική κρίση την οποία πυροδότησε, οδηγώντας σχεδόν το σύνολο των οικονομιών σε ύφεση.