Ραγδαίες εξελίξεις στο τοπιο των υπεράκτιων εταιριών(offshore) φέρνουν οι αποκαλύψεις των Panama Papers με τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν τους φορολογικούς παραδείσους.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση σχετική ευρωπαική οδηγία οι τράπεζες και το Δημόσιο στην Ελλάδα θα προχωρήσουν μέσα στο 2016 στη δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιριών, δηλαδή τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που συναλλάσσονται με τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" το αρχείο αυτό θα δημιουργηθεί στον Τειρεσία και πρόσβαση στα στοιχεία θα έχουν όχι μόνο οι αρχές καταπολέμησης εσόδων απο εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και οι φορολογικές αρχές. Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει πως, οποιαδήποτε οντότητα, όπου και αν βρίσκεται, εάν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να έχει πλέον και ελληνικό ΑΦΜ.
Το ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετά κράτη για να ελεγχθεί αυτός ο "διάδρομος" φοροαποφυγής φαίνεται και απο το γεγονός ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ οι υπουργοί Οικονομικών της Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας έκαναν έκκληση να συμπεριλάβουν στα εθνικά αρχεία, τους τελικούς δικαιούχους εταιριώντρ''αστ, ιδρυμλάτων, εταιριών-κελυφών κλπ. Για να δώσουν μάλιστα κίνητρα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσοπυν και σε ανταλλαγή πληροφορίων, αρχικά σε πιλοτική μορφή.
Σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένους καταλόγους offshore εταιριών κυρίως αυτών που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα. Ο πίνακας που είχε σχηματιστεί απο το ΣΔΟΕ περιελάμβανε περίπου 23.000 τέτοιες επιχειρήσεις και το π[αράδοξο όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα είναι ότι, με τον τρόπο φορολόγησής τους απο το 2010 μειώνονταν χρόνο με το χρόνο τα έσοδα απο τις δραστηριότητες τους. Το 2010 οι δηλώσεις ήταν 1.177 και τα έσοδα 3,4 δισ.ευρώ. Το 2011 δηλώσεις 998 και έσοδα 0,9 δισ.ευρώ και το 2012 δηλώσεις 965 και έσοδα 0,3 δισ.ευρώ.