Απογραφή δεν κάνουν μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο ταμείο. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσθέτουν τις τελευταίες δαπάνες της χρονιάς μετά τις τελευταίες πιστώσεις με επιστροφές εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταβολές επιδομάτων, διπλό επίδομα στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος- για να βγάλουν το «υπόλοιπο» του ταμείου αλλά και το τελικό ύψος του χρέους.
Η επεισοδιακή χρονιά έκλεισε με ταμειακά διαθέσιμα περίπου 31 δισ. ευρώ (είναι πιθανές αποκλείσεις μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με τις τελευταίες πληρωμές που θα γίνουν σήμερα αλλά και τις εισπράξεις από τους φόρους) και δημόσιο χρέος 338 δισ. ευρώ, δύο δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το ποσό που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα κινηθεί επομένως στην περιοχή του 207-208% του ΑΕΠ κάτι που θα εξαρτηθεί και από του που θα κλείσει τελικώς το ΑΕΠ της χώρας ύστερα από τον καταστροφικό (τουλάχιστον για το λιανεμπόριο) Δεκέμβριο της καραντίνας και του click away.
Αυτά τα δύο νούμερα είναι και η «αφετηρία» πάνω στην οποία θα χτιστεί ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα χρονιά. Το 2021, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να ξεκινήσει «επιθετικά» το πρόγραμμα δανεισμού με μια πρώτη «εμβληματική» έκδοση ομολόγου να προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο. Η διάρκεια της θα είναι τουλάχιστον 10ετής αν και υπάρχουν σκέψεις η πρεμιέρα να γίνει με εντυπωσιακό τρόπο και ένα ομόλογο 30 ετών. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά.
Προς το παρόν, οι συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές. Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και το 2020, θα επιδιωχθεί μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους να καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα του ετήσιου προγράμματος δανεισμού το οποίο προβλέπει αντλήσεις συνολικού ύψους έως και 12 δις. ευρώ.
Το χρέος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε απόλυτο νούμερο μέσα στο 2021 καθώς θα πρέπει να καλυφθούν τα ελλείμματα της φετινής χρονιάς. Το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στα 6,5 δις. ευρώ ενώ αν προστεθούν και οι τόκοι πλησιάζουμε στα 12 δις. ευρώ. Μείωση από την άλλη προβλέπεται για τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δις. ευρώ στο κλείσιμο του 2021.
Δεν αποκλείεται βέβαια, ο ΟΔΔΗΧ να αυξήσει το πρόγραμμα δανεισμού για να κρατήσει «γεμάτα τα ταμεία». Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του ΑΕΠ -είναι σημαντικό για το οικονομικό επιτελείο το χρέος ως προς το ΑΕΠ να πέσει κάτω από το 200%- αλλά και από την εξέλιξη της πανδημίας.