Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αμφισβητώντας πλήρως ακόμη και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και θέτοντας τον πήχη στο 2% για το 2018 (έναντι 2,3% της κυβέρνησης) και στο 1,8% το 2019.
Πρόκειται για ακόμη μία απογοητευτική έκθεση από πλευράς Ταμείου, καθώς αν συνυπολογίσουμε την πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για ανάπτυξη 1% το 2022, τότε γίνεται κατανοητό ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται τα επόμενα χρόνια, μετά από 8 χρόνια δραματικής ύφεσης. Έτσι, ούτε η πολυπόθητη ανάκαμψη θα γίνει αισθητή, ούτε το φαινόμενο του ελατηρίου θα φέρει την «άνοιξη» τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η ελληνική οικονομία πάσχει από αγκυλώσεις που δεν της επιτρέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ την εγκλωβίζουν στον αποπληθωρισμό. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να «πληθωρίσει το χρέος» της, δηλαδή να το σβήνει σταδιακά με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και άνοδο του δείκτη τιμών σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια που απολαμβάνει προς το παρόν από τα δάνεια του ESM. Για το 2018 το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει το 0,7% (έναντι πρόβλεψης για 1,3%). Για το 2019 υπολογίζει σε άνοδο τιμών μόνο 1,1%.
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη είναι επιβεβλημένο να εφαρμοσθούν από το 2019 και εφόσον συνδυαστούν με μια γενναία μείωση χρέους, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ τοποθετούσε την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ στο 2,6%, ενώ στο αρχικό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, η πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 2,5%. Ωστόσο, η αναθεωρημένη εκτίμηση υποβαθμίζει την πρόβλεψη σε 2,3%, ενώ δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση στο νέο μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2018.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ τον τοποθετεί στο 0,7% το 2018 και στο 1,1% το 2019. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 19,8% το 2018 και στο 18% το 2019. Τέλος, για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει έλλειμμα της τάξης του 0,8% το 2018 και 0,6% το 2019.
Μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,9% το 2018 και το 2019
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει μικρή επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,9% φέτος και το 2019, σε συνέχεια της αύξησής του το 2017 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,8%. H ανάπτυξη αναμένεται να στηριχθεί στο ευνοϊκό κλίμα των αγορών, στις χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και στις εγχώριες και διεθνείς επιδράσεις της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης από 2,3% το 2017 στο 2,4% φέτος, ενώ για το 2019 προβλέπει επιβράδυνση στο 2%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει μεγαλύτερη επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2,3% στο 2,9% φέτος και επιβράδυνση στο 2,7% το 2019. Για την Κίνα, η επιβράδυνση της ανάπτυξης προβλέπεται με αργό ρυθμό: Από το 6,9% το 2017 στο 6,6% και 6,4% φέτος και το 2019, αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία προβλέπεται, επίσης, επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 1,7% πέρυσι στο 1,2% φέτος και 0,9% το 2019.
Μεσοπρόθεσμα, το ΔΝΤ προβλέπει μικρή επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3,7%. «Μόλις ολοκληρωθεί η κυκλική ανάκαμψη και η επίδραση από τη δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ, οι προοπτικές για τις αναπτυγμένες οικονομίες παραμένουν ήπιες, δεδομένου του χαμηλού δυνητικού ρυθμού ανάπτυξής τους». Στις αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, αντίθετα, η ανάπτυξη θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2018 -19, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη των εξαγωγέων πρώτων υλών και η προβλεπόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ινδίας θα αντισταθμίσουν κάπως τη σταδιακή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και την επάνοδο των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης στο χαμηλότερο μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξής τους.
ΝΔ: «Η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη επιβεβαιώνει το αδιέξοδο της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής»
«Για ακόμα μία φορά, το αφήγημα της Κυβέρνησης περί υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης αποδεικνύεται ανεδαφικό» σημείωσαν μεταξύ άλλων η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% της Κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. για 2,6%. Και βέβαια, η χώρα μας παραμένει η αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε» τόνισαν.
«Αυτό συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου προσκρούουν στην πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθούν πως δίχως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και κατάργηση των ιδεοληπτικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα» κατέληξαν.