Πεδίο αντιπαράθεσης θα αποτελέσουν για ακόμη μια φορά οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις το 2019 κατά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως δεν πρέπει να ανασταλεί η μείωση των συντάξεων, ενώ αυτή τη φορά δεν επικαλείται δημοσιονομικούς λόγους, αλλά διαρθρωτικούς, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.
Εξάλλου, μήνυμα για την τήρηση των συμφωνιών είχε στείλει και σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβολής του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.
Επίσης, μια ένδειξη της στάσης της Γερμανίας αναμένεται να δώσει η σημερινή ομιλία του προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν στην Αθήνα, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν εμφανίζεται διαλλακτικότερη. «Κατόπιν ενεργειών» του Πιερ Μοσκοβισί, η Επιτροπή ως επικεφαλής της νέας μεταμνημονιακής τρόικας, θα εισηγηθεί διάφορες εναλλακτικές προτάσεις και σενάρια ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» της μείωσης των συντάξεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί έναν νέο σχέδιο εφαρμογής της μείωσης της συνεισφοράς του προϋπολογισμού στη συνταξιοδοτική δαπάνη. Ωστόσο δεν αποφασίζει, καθώς τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει το Eurogroup τον Οκτώβριο ή και τον Νοέμβριο.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ξεκινήσει τμηματικά η περικοπή από τις «υψηλές συντάξεις», ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής της περικοπής της προσωπικής διαφοράς μέχρι το Μάιο του 2019 ώστε να «υπάρξουν νεώτερα δεδομένα και στοιχεία για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ».
Εξάλλου, στο σημερινό EuroWorkingGroup οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εισηγηθούν το μοντέλο μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας που θα αποφασίσει το Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε τρεις μήνες η τρόικα θα εκδίδει μία έκθεση προόδου, χωρίς κατάλογο «προ-απαιτουμένων» ενεργειών όπως το παρελθόν, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Εurogroup. H πρώτη τέτοια έκθεση για την Ελλάδα θα εκδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου για να εγκριθεί από το Eurogroup του Νοεμβρίου.