Του Matthew Ryan*
Ο φόβος για έναν ενδεχομένως καταστροφικό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα σχετικά με την αγορά συναλλάγματος τους τελευταίους δύο μήνες, και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Η μείωση του υψηλού εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ υπήρξε μια από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ από το 2017, όταν ορκίστηκε Πρόεδρος της χώρας. Η λήψη μέτρων άρχισε στις αρχές του 2018 και τα βασικά βήματα έως τώρα ήταν τα παρακάτω:
? Μάρτιος 2018: εισαγωγή δασμών ύψους 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αντιστοίχως.
? Ιούνιος 2018: εισαγωγή δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τη Κίνα, συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
? Ιούλιος 2018: ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα.
? Σεπτέμβριος 2018: εισαγωγή δασμών ύψους 10% σε επιπλέον 6.000 εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα, συνολικής αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με προοπτική αύξησης στο 25% το 2019.
Οι ενέργειες αυτές αντιμετωπίστηκαν με αντίποινα από τις χώρες που υπόκεινται σε δασμούς. Το Μεξικό, η Κίνα, η ΕΕ, ο Καναδάς, η Ινδία και η Τουρκία επέβαλαν δικούς τους δασμούς σε ένα μεγάλο κατάλογο προϊόντων που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, η Κίνα απειλεί με πρόσθετες ενέργειες σε περίπτωση κλιμάκωσης του «εμπορικού πολέμου».
Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές έχουν μέχρι στιγμής σχετικά περιορισμένο χαρακτήρα, ενώ οι ηγέτες των χωρών αυτών ενδεχομένως δεν επιθυμούν να επιβάλουν πρόσθετους δασμούς για τον κίνδυνο να αποθαρρυνθούν ξένοι επενδυτές και το διεθνές εμπόριο. Πολλές από τις προαναφερόμενες χώρες των αναδυόμενων αγορών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική κίνηση με τις ΗΠΑ. Η Κίνα, για παράδειγμα, πραγματοποιεί στις ΗΠΑ το 20% των εσόδων της από εξαγωγές.
Το αμερικανικό δολάριο αποδείχθηκε πραγματικά ανθεκτικό στην συνεχιζόμενη απειλή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Με έναν παράδοξο τρόπο, η εμπορική σύγκρουση έχει επιφέρει άνοδο της τιμής του δολαρίου, με τους επενδυτές να προτιμούν να επενδύουν στο αμερικανικό νόμισμα παρά σε αυτά των αναδυομένων αγορών. Οι επενδυτές υιοθέτησαν επίσης την γενική άποψη ότι οι προαναφερθείσες προστατευτικές πολιτικές θα είχαν πιθανώς μικρότερες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγχώρια αγορά από ό,τι στους εμπορικούς της εταίρους, οι περισσότεροι από τους οποίους εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές.
Με την Κίνα στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών επιθέσεων που σχετίζονται με το εμπόριο, το κινεζικό γουάν έχει πέσει τους τελευταίους μήνες στο πιο χαμηλό επίπεδο από τις αρχές του 2017. Ακόμη και εν μέσω της ενδεχόμενης απειλής ενός εμπορικού πολέμου, το γουάν δεν ακολουθεί τις φετινές αρνητικές επιδόσεις των ασιατικών νομισμάτων.
Έτσι, παρουσιάζει υπεραπόδοση έναντι των νομισμάτων της περιοχής, πολλά εκ των οποίων κινούνται χαμηλά λόγω διαφόρων «ιδιοσυγκρασιακών παραγόντων». Αυτό φαίνεται καθαρά στο δείκτη του γουάν στη διάρκεια του 2018, όπου το νόμισμα διαπραγματεύεται (επί του παρόντος) με άνεση υψηλότερα από τον δείκτη FX αναδυόμενων αγορών της JP Morgan (Σχεδιάγραμμα 1).
Σχεδιάγραμμα 1: Γουάν/Δολάριο vs. JP Morgan EM FX Index (15/10=100) Οκτώβριος 2017- Οκτώβριος 2018 (Πηγή: Thomson Reuters Datastream, 15/10/2018)
Η σχετική υπεραπόδοση του γουάν έναντι πολλών εκ των συναφών νομισμάτων, ενισχύει την άποψή μας ότι οι φόβοι σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο έχουν κάπως υπερεκτιμηθεί. Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των διεθνών εμπορικών προτύπων και ότι θα πραγματοποιήσει την απειλή του για πάγια εισαγωγή δασμών σε όλες τις εξαγωγές.
Πιστεύουμε ότι η ρητορική προστατευτισμού που υιοθετεί ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ως επί το πλείστον πολιτικό θέατρο και διαπραγματευτική τακτική. Οι αλλαγές στην πολιτική του μέχρι τώρα έχουν αρχίσει με μεγάλα λόγια και έχουν εξελιχθεί χωρίς κάποια δραματική δομική αλλαγή. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η στάση των Ρεπουμπλικάνων, σταθερά, είναι εναντίον των δασμών και οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει το εμπόριο.
Με βάση τα ανωτέρω, αναμένουμε ότι πολλά από τα νομίσματα που επηρεάζονται περισσότερο από την εμπορική διαμάχη (συμπεριλαμβανομένου του γουάν), θα αρχίσουν να ανακάμπτουν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μέσα στους επόμενους μήνες. Την προσδοκία μας αυτή ενισχύει η πεποίθησή μας ότι το δολάριο βρίσκεται κοντά σε ένα σταθερό επίπεδο. Κι αυτό, επειδή η αγορά έχει, πλέον, ευθυγραμμιστεί ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ με εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
*Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρία Ebury.