Σε έρευνα της δημοσκοπικής εταιρίας YouGov για λογαριασμό της τράπεζας των Γερμανικών Ταχυδρομείων το 17,2% των συνολικά 2.059 ερωτηθέντων επέλεξε να απαντήσει σε ερώτηση για το πως βλέπει τις ανοδικές τιμές ότι τα βγάζει πέρα μετά δυσκολίας.
Ένα χρόνο περίπου νωρίτερα, στην ίδια έρευνα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δυσκολευόταν να τα «φέρει βόλτα» με το κόστος ζωής ήταν χαμηλότερο και διαμορφωνόταν στο 11%. Συνολικά πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην φετινή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 18 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι για να καλύψει τα καθημερινά έξοδα «επιστρατεύει» τις αποταμιεύσεις του: Ένα 10% «πολύ» και ένα 28% «λίγο». Ενδιαφέρον έχει ότι το 17,7% δήλωσε ότι δεν έχει καθόλου χρήματα «στην άκρη» και ότι το 40% δήλωσε ότι έχει αρκετές αποταμιεύσεις για να αντεπεξέλθει στις υψηλότερες τιμές.
Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4,5%
Η πορεία του πληθωρισμού τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για μια σταδιακή μείωση τιμών. Τον Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα περιορίστηκε στο 4,5%, βάσει πρώτων υπολογισμών. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.
«Με την αργή, αλλά σταθερή μείωση του πληθωρισμού η κατάσταση θα εκτονωθεί», εκτιμά ο επικεφαλής επενδύσεων της Deutsche Bank Ούλριχ Στέφαν σε μια πρώτη αξιολόγηση της δημοσκόπησης της YouGov. Τόσο ο Ούλριχ Στέφαν, όσο και άλλοι ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι ο πληθωρισμός «θα παραμείνει πάνω από το 2% για αρκετό καιρό παρά τις συνεχείς αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σχεδόν το 10% σταμάτησε να αποταμιεύει
Ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ προχώρησε δέκα φορές στην σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ακριβότερες τις πιστώσεις, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση και αντισταθμίζει τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, είναι με λίγα λόγια το σκεπτικό της Φρανκφούρτης. Το βασικό επιτόκιο, με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται χρήματα από την ΕΚΤ, βρίσκεται πλέον στο 4,5%.
Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο λαμβάνουν οι τράπεζες για κατατεθειμένα κεφάλαια στην Φρανκφούρτη έχει φθάσει το 4,0%, το υψηλότερο από τις απαρχές της νομισματικής ένωσης το 1999. Σήμερα οι τράπεζες είναι και πάλι σε θέση να προσφέρουν στους πελάτες τους υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις τους.
Στη σφυγμομέτρηση της YouGov λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο (31%) του αντιπροσωπευτικού δείγματος των 2.059 ερωτηθέντων δήλωσε ότι συνέχισε να αποταμιεύει παρά τη μεγάλη άνοδο των τιμών. Ένα 18,8% δηλώνει μάλιστα ότι κατάφερε να βάλει «στην άκρη» περισσότερα χρήματα από ότι στο παρελθόν. Ένα 20,8% δήλωσε ότι αποταμίευσε λιγότερα και ένα 8,7% ότι έπαψε να αποταμιεύει. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όσοι βάζουν χρήματα «στην άκρη» τα αφήνουν κατά κύριο λόγο στον τρέχοντα λογαριασμό (47,6%) παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60,5%) γνωρίζει ότι ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις αποταμιεύσεις.
Πηγή: Deutsche Welle