Δυσκολεύει η ζωή των καταπατητών

Δυσκολεύει η ζωή των καταπατητών

Το κράτος δεν χρειάζεται να ανακαλύψει την πυρίτιδα. Εάν θέλει να «σπάσει αυγά» και να πετύχει νίκες, μπορεί. Όπως με το χάος στους αιγιαλούς και τις παραλίες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπόσχεται φέτος το καλοκαίρι να μην ξαναζήσουμε εικόνες με κατειλημμένες παραλίες στο 100% από ξαπλώστρες, μπράβους να διώχνουν πολίτες, Δημοτικούς άρχοντες να μην ιδρώνει το αυτί τους.

Το παιχνίδι για τους καταπατητές δυσκολεύει με βαριά πρόστιμα, δημοπρασίες που θα γίνονται ηλεκτρονικά, ελέγχους με drones, κλπ.

Καλά θα πει κάποιος, ο καθ’ έξιν παράνομος «επιχειρηματίας», αυτός δηλαδή που μόνιμα υποτροπιάζει, πλέον δεν θα μπορεί να νοικιάσει με άλλο ΑΦΜ κομμάτι του αιγιαλού;

Ότι θα δοκιμάσει να το κάνει, είναι σίγουρο. Ούτως ή άλλως, αυτό κάνει τόσα χρόνια.

Όμως το φόβητρο ενός προστίμου 4πλάσιου του μισθώματος που αντιστοιχεί στην επιπλέον έκταση που έχει καταληφθεί, το οποίο θα του επιδίδεται επιτόπου και θα βεβαιώνεται εντός 24 ωρών από την Εφορία, αλλάζει τα πράγματα.

Έως σήμερα, οι επιχειρηματίες που παραβιάζουν συστηματικά τον νόμο για τις παραλίες, τρώνε πρόστιμα, τα οποία μπορεί να τους επιδοθούν από την Κτηματική Υπηρεσία μετά από καιρό.

Και όπως εξηγεί η Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, έχουν την δυνατότητα για εξώδικο συμβιβασμό και άσκηση ενδίκων μέσων προτού βεβαιωθεί το πρόστιμο. Ακυρώνεται δηλαδή κάθε ουσία της επιβολής του. Τέλος, το καθεστώς αυτό.

Όπως και με το λουκέτο. Εάν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης της παραλίας, παράβαση πλέον πολύ διαδεδομένη, η επιχείρηση θα σφραγίζεται εντός 24 ωρών και ο «επιχειρηματίας» θα αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την κατεδάφιση των κατασκευών.

Είναι αυτονόητα όλα αυτά, θα πείτε. Το ξέρουμε. Και όμως τόσα χρόνια δεν εφαρμόζονταν.

Οταν ο πολίτης σκανάροντας τον QR code με το διάγραμμα της παραχώρησης που θα πρέπει να έχει αναρτήσει η επιχείρηση σε εμφανές σημείο στην παραλία, θα μπορεί να κάνει άμεσα καταγγελία αν διαπιστώσει οποιαδήποτε παράβαση, μπαίνει ένα ακόμη φόβητρο. Όλα τα παραπάνω είναι ένα νέο πλέγμα αποτροπής.

Τι γινόταν μέχρι σήμερα; Ο ελεγκτής εντόπιζε την παρανομία, αλλά το πρόστιμο δεν επιδίδονταν την ίδια στιγμή στον καταληψία, παρά εκδίδονταν μπορεί και μετά από κάποιους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων εκείνος συνέχιζε κανονικά να δουλεύει, ενώ στο μεταξύ είχε αναζητήσει δικαστική προστασία. Τώρα θα του επιδίδεται επιτόπου και εντός 24ωρών θα έχει ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ.

Κλειδί ωστόσο μαζί με τα πρόστιμα και τα λουκέτα είναι ότι φεύγει από τους Δήμους η αρμοδιότητα για τις παραχωρήσεις. Το χρόνιο απόστημα με τις συναλλαγές μεταξύ γνωστών και τοπικής αυτοδιοίκησης επιχειρείται να σπάσει. Τέρμα με τις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων με θέμα τους διαγωνισμούς για θέσεις και ξαπλώστρες, τις οποίες παρακολουθούσαν συχνά άνθρωποι του επιχειρηματία που δεν ήθελε να καταλήξουν οι «θέσεις - φιλέτα» σε λάθος χέρια.

Αφαιρείται από τους δήμους η δημοπράτηση των μισθώσεων και η διαδικασία θα διεξάγεται πλέον από τις κτηματικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως. Καθιερώνεται μια νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των μισθωμάτων ώστε να ανταποκρίνονται στην εμπορική πραγματικότητα κάθε περιοχής.

Οι δήμοι θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το 60% των εσόδων. Αλλά δεν θα εμπλέκονται καθόλου στις δημοπρασίες, ενώ θα έχουν δια νόμου πλέον την υποχρέωση του καθημερινού καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, την ανάρτηση κάθε παραχώρησης με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα τους, την τοποθέτηση παρατηρητηρίων και πρόσληψη ναυαγοσωστών, την ενημέρωση της ΕΛΑΣ και των Κτηματικών Υπηρεσιών για παραβάσεις που διαπιστώνουν.

Κι αυτά αυτονόητα κι όμως έπρεπε να θεσπιστούν δια νόμου. Νόμους έχουμε, θα πείτε. Κράτος να κάνει τη δουλειά του χρειαζόμαστε. Τους ελέγχους λοιπόν για την εφαρμογή όλων των παραπάνω αναλαμβάνουν μεικτά κλιμάκια (υπ. Εθνικής Οικονομίας, Δήμων, ΑΑΔΕ, ΕΛΑΣ, Εισαγγελικές Αρχές), ενώ προβλέπεται και η σύσταση ομάδων με επικεφαλής εισαγγελέα.

Κάποιοι θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τους Δήμους, να πουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ότι δεν νοιάζονται όλοι μόνο για τις τοπικές φατρίες και την εξυπηρέτηση των στενών, τοπικών συμφερόντων τους.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, με τις παραλίες δείχνει την παταγώδη τους αποτυχία. «Θέλω να μπείτε στα παπούτσια μου. Αν φτάσουμε τον Απρίλιο και συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τους Δήμους, εγώ τι θα πω; Ότι έχουμε ένα σύστημα αποκέντρωσης που εγγυώμαι ότι θα λειτουργήσει; Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε μπροστά και ξέρουμε ότι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα», είπε χθες ο Κ.Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η παραχώρηση ποσοστού πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού κάθε παραλίας, ποσοστό που μειώνεται στο 30% για περιοχές Natura. Εάν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 20 στρέμματα, τουλάχιστον τα 10 στρέμματα πρέπει να είναι ελεύθερα.

Δεν ίσχυαν αυτά και πέρυσι; Ίσχυαν, αλλά δεν τηρούνταν από κανέναν, είναι η απάντηση. Και γιατί να τηρηθούν φέτος;

Ίσως επειδή σφίγγει το πλαίσιο. Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι παράνομοι της παραλίας είναι το άμεσα βεβαιωμένο πρόστιμο, το άμεσο λουκέτο και η άμεση ανάκληση της άδειας παραχώρησης σε περίπτωση υποτροπής. Τίποτα άλλο δεν αποτρέπει την ανομία.

Ταυτόχρονα, κάθε παραχώρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ, στα οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών μόνο στο 60%, καθώς το υπόλοιπο 40% πρέπει να μένει ελεύθερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ξαπλώστρες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 300 τ.μ. σε μια παραχώρηση ή τα 150 τ.μ. σε περιοχή Natura.

Και τι γίνεται με μια από τις πιο διαδεδομένες παρανομίες, όταν πίσω από τον αιγιαλό ή την παραλία, όπου μπαίνουν οι ξαπλώστρες, βρίσκεται η όμορη επιχείρηση; Το ξενοδοχείο, το κάμπινγκ, ένα κέντρο αναψυχής, επιχειρήσεις ενοικίασης θαλάσσιων μέσων αναψυχής, εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλώστρων;

Εκείνες δηλαδή που εκμεταλλεύονται την ακριβώς μπροστινή τους παραλία και παρεμβάλλεται μεταξύ τους ένας δρόμος, μια πλατεία ή άλλος κοινόχρηστος χώρος, όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις περιπτώσεις αυτές θα είναι προσαυξημένη κατά 20%. Και όταν οι όμορες επιχειρήσεις είναι συνεχόμενες, η μία κολλητά με την άλλη, όπως επίσης συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα; Τότε, οφείλουν να τηρούν υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη πλάτους 6 μέτρων για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού, (3 μέτρα ή κάθε πλευρά).

Κοινωνία αγγέλων δεν είμαστε. Το νέο πλαίσιο για τους αγιαλούς και τις παράλιες που ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης καθιερώνει τις «απάτητες παραλίες» μέσα σε περιοχές Natura (πλήρης απαγόρευση για ομπρέλες, ξαπλώστρες), βάζει πλαφόν τα 500 τ.μ. ανά παραχώρηση, αφαιρεί από τους δήμους τη δημοπράτηση μισθώσεων, εν ολίγοις επιχειρεί μια ολιστική παρέμβαση στον αιγιαλό. Τίποτα από αυτά όμως δεν έχει αξία, χωρίς το φόβητρο του λουκέτου και των άμεσα βεβαιούμενων προστίμων.