Του Γιάννη Παλιούρη
Την ανάγκη η ελληνική βιομηχανία να προλάβει το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης επεσήμανε στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου του ΣΕΒ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, προσθέτοντας μάλιστα ότι Industry 4.0 δεν σημαίνει μόνο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Στη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η χώρα μας έχασε το τρένο της 3ης βιομηχανικής επανάστασης κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί και με την 4η. «Βρισκόμαστε στην είσοδο της νέας εποχής, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα πρέπει να το γυρίσουμε για να εισέλθουμε σε αυτή», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνολογία.
Έκανε, δε, ειδική αναφορά στο πρωτοποριακό πρόγραμμα digital smelter που εφαρμόζει η Αλουμίνιον, σε συνεργασία με την General Electric, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Αναφερόμενος στη στρατηγική που πρέπει να εφαρμόσει η Ευρώπη προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
-Την εξασφάλιση πρόσβασης στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες σε καθαρή ενέργεια και πρώτες ύλες
-Τη δημιουργία αγορών για ανακυκλούμενα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα
-Τις επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομίας για καινοτόμα προϊόντα
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα θα αποτελέσει αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τη βιομηχανία τις επόμενες δεκαετίες, ενώ ειδικά για την ελληνική βιομηχανία ανέφερε ότι η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι πρέπει πρώτα να σταθούν στα πόδια τους μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίση. Παράλληλα, επεσήμανε το δύσκολο έργο με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες καθώς οι ανταγωνιστές τους έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, φθηνότερη ενέργεια και περισσότερα εργαλεία ανάπτυξης.
«Ο κόσμος θα συνεχίσει να εξελίσσεται ως μέρος του Industry 4.0 και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι, πρέπει να ανεβούμε σε αυτό το τρένο» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζοντας ότι 4η Βιομηχανική Επανάσταση σημαίνει βελτίωση της παραγωγικότητας, εξοικονόμηση πόρων και καλύτερη αξιοποίηση των εργαζομένων.