Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Κάθε φορά που μιλάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή γίνεται και πιο ξεκάθαρη η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Σήμερα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για το μέρισμα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι ταξική πολιτική». Και εξήγησε: «Σε μια χώρα που ο πολίτης έχει χάσει 25% του εισοδήματος δεν πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανθρωπιστική κρίση; Έτσι θα αντιμετωπίζαμε τη φτώχεια». Με άλλα λόγια, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε εκ νέου ότι επρόκειτο για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη.
Για να το κάνει δε πιο σαφές κοιτώντας προς τα έδρανα της ΝΔ είπε: «Μη μας λέτε ότι είχαμε στόχο την μεσαία τάξη, δεν θα αντιμετωπίζαμε την ανθρωπιστική κρίση». Συνεπώς –συμπέρανε ο Υπουργός Οικονομικών- σωστά το κάναμε και την αντιμετωπίσαμε, αφού «δεν μπορεί να πηγαίνει μπροστά η οικονομία και το 1/3 της οικονομίας να μην ξέρει που θα βρει φαγητό.
Την ίδια ώρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη της προηγούμενης ατάκας του (μεσαία τάξη είναι οικογένεια με εισόδημα 12.000- 18.000 ευρώ το χρόνο) στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, εξαπέλυσε επίθεση στα ΜΜΕ περί fakenews: «Αυτό που κάνουμε είναι μία ταξική πολιτική, που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά και στους εργαζόμενους κι ένα μέρος της μεσαίας τάξης. Και δεν είπα ότι 18.000 ή 20.000 είναι μεσαία τάξη – όπως έγραψαν - αλλά ότι πιάνει το χαμηλότερο μέρος της μεσαίας τάξης».
Σύμφωνα, πάντως, με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος την περασμένη Πέμπτη είπε επι λέξει: «Άρα, θεωρώ ότι δεν είναι μόνο ένα μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Είναι ένα μέρισμα που συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού των μεσαίων τάξεων. Το εισόδημα 12.000 έως 18.000 δεν είναι το κατώτερο μέρος, αλλά αφορά το 4ο με 5ο δεκατημόριο στη διανομή του εισοδήματος. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να τρέξουμε τη διαδικασία αφού έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα».
Σε ότι αφορά το μέρισμα ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι αποτελεί ένα μόνο μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη βάση του σκεπτικού ότι οι άνθρωποι έχουν πολλαπλές προσωπικότητες και γι' αυτό προωθεί κι άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα αυτές για τις φυλακές ή τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Φωτογραφία: SOOC