Νέο ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής θα ανακοινώσει την προσεχή Πέμπτη ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων για το 2017, ενώ σε ιστορικό υψηλό, πάνω από 800 εκατ. ευρώ, θα κινηθούν και τα συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Παράλληλα, κατά τη διετία 2016 - 2017 η μετοχή των ΕΛΠΕ σημείωσε υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.
Τα στοιχεία αυτά επισημαίνει ο πρόεδρος του Ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός σε συνέντευξή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι το πενταετές πλάνο 2018-2022, προβλέπει διατήρηση της κερδοφορίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης.
Επιπλέον, ο κ. Τσοτσορός:
-Προειδοποιεί για τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές εταιρίες εμπορίας καυσίμων, διανομείς και πρατήρια εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλούν η νοθεία και το λαθρεμπόριο. «Μέχρι το τέλος του χρόνου καραδοκεί ο εφιάλτης του λουκέτου για κάποιες μικρές εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που ήδη κινδυνεύουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
-Χαρακτηρίζει ως πλέον πιθανό το «σενάριο» για αξιοποίηση μέρους του ποσοστού 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ που ελέγχει το Δημόσιο και προσθέτει ότι «τα χαρακτηριστικά των επενδυτών και ο βαθμός εμπλοκής των στο μετοχικό σχήμα θα καθορισθούν από την τελική επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ και των λοιπών μετοχών των ΕΛΠΕ, για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στο νέο μετοχικό σχήμα».
-Υπογραμμίζει ότι για τον ΔΕΣΦΑ ο όμιλος αναμένει τίμημα «σαφώς πολύ μεγαλύτερο» από τα 400 εκατ. ευρώ (που είχε επιτευχθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό) προκειμένου να αποφασίσει την πώληση.
-Για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ επισημαίνει «σοβαρά προβλήματα που απομακρύνουν την πιθανότητα συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό με αποκλειστικό αντικείμενο τις λιγνιτικές μονάδες».
-Τονίζει ότι η καθαρή έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο θα ενισχύσει περισσότερο τα ΕΛΠΕ, καθώς θα διασφαλίσει πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα και ευκολότερη διείσδυση σε αγορές και νέους προμηθευτές.
-Αναφέρει πως η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ θα διευκολύνει την επαναλειτουργία του αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και την αναβάθμιση της γειτονικής χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ