Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σε συνεργασία με τους 7 Υπουργούς των χωρών που παραδοσιακά ακολουθούν τις …γερμανικές επιλογές θα αποφασίσουν τελικά ΑΝ και ΠΟΙΑ μέτρα ελάφρυνσης χρέους χρειάζεται η Ελλάδα.
Χθες, η συνεδρίαση του Eurogroup αποφάσισε να αναθέσει στους επικεφαλής της Τρόικας, στους «θεσμούς», την κατάρτιση και ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
«Απομένει η DSA η οποία θα δείξει τι μέτρα χρειάζονται προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο», εξήγησε με το φυσιολογικότερο ύφος του κόσμου ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ακόμη και ο καλός φίλος της κυβέρνησης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, όταν αναφέρθηκε στον μηχανισμό διευθέτησης τους του χρέους αποκάλυψε ποιος πραγματικά θα πάρει τις αποφάσεις: «Ξέρουμε πως η συμφωνία για το χρέος πρέπει να είναι αποδεκτή από τα κράτη, από τα κοινοβούλιά τους, αλλά και από τις αγορές», είπε με κυνική ειλικρίνεια ο Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γερμανός Υπουργός Όλαφ Σολτς διαπραγματεύεται εντατικά με τον Πόουλ Τόμσεν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Ως πολιτικός άνδρας ο Όλαφ Σόλτς αποφεύγει προς το παρόν να αποκαλύψει τη θέση του για τη ρύθμιση του Ελληνικού Χρέους. Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζας όμως δεν έχει πολιτικές δεσμεύσεις και γι' αυτό πριν από 3 μέρες εξέδωσε ειδική έκθεση για την Ελλάδα με 3 συγκεκριμένα συμπέρασμα:
Η Bundesbank επισημαίνει:
- Η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.
- Πλεονάσματα ύψους 3,1% του ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρούνται -και μακροπρόθεσμα- εύλογα, επομένως
- «Δεν είναι επιτακτικώς απαραίτητο να ληφθούν σύντομα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Με απλά λόγια, το Eurogroup που παραδοσιακά ελέγχεται από τη Γερμανία, θα κληθεί να αποφασίσει με βάση την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα καταρτίσουν οι ελεγχόμενοι από τη Γερμανία «θεσμοί», τα μέτρα για την διευκόλυνση των πληρωμών του Ελληνικού Χρέους.
Ο λύκος των αγορών, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, το μέχρι χθες ηγετικό στέλεχος της Goldmann Sachs, ο περιβόητος Γιερκ Κούκις θα σχεδιάσει μαζί με τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο.
Πόσο αισιόδοξα μπορούν να είναι τα πρόβατα πριν το Πάσχα;