Πέντε χρόνια από την πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή του, ο κίνδυνος του Grexit παραμένει ακόμα υπαρκτός, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Economist, Simon Baptist.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε άρθρο του, το ελληνικό χρέος αδυνατεί να προσεγγίσει ένα επίπεδο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε βιώσιμο μονοπάτι εντός της ευρωζώνης. Επιπλέον, τώρα που το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών, η Ελλάδα καθίσταται όμηρος των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν σε σχέση με την άνοδο λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.
Παρόλο που πιστεύουμε πως οι πιθανότητες να συμβεί τελικά το Grexit μέσα στην επόμενη πενταετία είναι περισσότερες από ό,τι το αντίθετο, υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι λόγοι για ανησυχούμε λιγότερο σε σύγκριση με το παρελθόν, σημειώνει ο Simon Baptist.
Ο πρώτος είναι ότι, δεδομένου πως δανειστές της Ελλάδας πλέον είναι κυρίως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ενέχει μικρότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και «μετάδοσης» στο υπόλοιπο οικονομικό σύστημα.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν αποτελεί πια το ίδιο σοκ που θα ήταν πριν από κάποια χρόνια, καθώς οι εταιρείες, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους.
Και ο τρίτος ότι μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος μιας νέας αλλαγής νομίσματος δεν θα μπορούσε μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη.
Καταλήγοντας, ο κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist σημειώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα η πίεση θα αυξηθεί ενόψει των κομβικών εκλογικών αναμετρήσεων της φετινής χρονιάς, με αυξανόμενη πιθανότητα να οδηγηθεί και η ίδια η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.