Μια μικρή αναδρομή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας- ΕΕ στο τελευταίο έτος κάνει ο Economist σε άρθρο του στην ηλεκτρονική του σελίδα, που κορυφώθηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Προσωρινή ανακούφιση»
Το άρθρο ξεκινάει πως παρά τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή στις 22 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει ένα πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ συσπειρώνοντας το κόμμα του χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο που χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την οποία ψήφισε και ο ίδιος, ως εγκληματική.
«Με την ψήφιση αυτών των μέτρων, οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για τις «μικρές απολαύσεις» τους όπως τα τσιγάρα, ο καφές και η μπύρα.
Οι φορολογικές αυξήσεις ολοκλήρωσαν ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων μετά από διαπραγματεύσεις έξι μηνών με τους πιστωτές, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Πέρυσι η ελληνική οικονομία υπέστη τεράστιες ζημιές με τον νεοεκλεγέντα Αλ. Τσίπρα να απαιτεί διαγραφή χρεών και καλύτερους όρους δανείου. Σύμφωνα με ένα think-tank στη Λισαβόνα, η εξάμηνη αυτή αντιπαράθεση κόστισε στην Ελλάδα περισσότερα από 40 δις. ευρώ. Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε συνθηκολόγηση με αποδοχή σκληρών όρων και υπέγραψε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. δολαρίων», σχολιάζει ο Economist».
Η συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ωστόσο δεν εξάλειψε τις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, που επιμένει ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί από τους πιστωτές της. Τη θέση του Ταμείου, η Γερμανία «ήθελε ούτε να την ακούει» αναφέρει ο Economist. Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες καθυστέρησε το θέμα μέχρι το 2018. Στο μεταξύ η Ελλάδα πρέπει να «μοχθήσει» για ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις καθώς και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Το άρθρο του Economist κλείνει με την αναφορά ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα υποδέχεται με χαρά τη συμφωνία γιατί προσδίδει μια σταθερότητα, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις του πρόεδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλου πως «αρχίζει να αισθάνεται αισιόδοξος».