Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης κινδυνεύει να αφήσει τεράστιο κενό στις «πράσινες» επενδύσεις που είναι απαραίτητες αν θέλει η Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει, σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Με την κρίση του κορονοϊού να βυθίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βαθιά ύφεση, οι ηγέτες των 27 χωρών θα συναντηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του μπλοκ για τα έτη 2021-27 και το ταμείο οικονομικής τόνωσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα πακέτο ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που υποστηρίζει ότι θα φέρει στις ευρωπαϊκές οικονομίες μια ανάκαμψη που θα βασίζεται στις «πράσινες» βιομηχανίες και τεχνολογίες που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο μόνο 80 δισ. ευρώ προορίζονται σαφώς για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησαν η συμβουλευτική εταιρεία Climate & Company και το think tank Agora Energiewende, που έχουν έδρα στη Γερμανία.
Το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ των 2,4 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις χαμηλού άνθρακα που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απαραίτητο να γίνουν έως το 2027 προκειμένου να επιτευχθούν οι τρέχοντες στόχοι της ΕΕ για μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επενδυτικές προτεραιότητες θα πρέπει να εστιάζουν στην επέκταση της δυνατότητας ηλεκτροπαραγωγής, την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, τις ανακαινίσεις κτιρίων ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και τη δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
«Υπάρχει πραγματικά απόσταση μεταξύ του αφηγήματος που ακούμε από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και των λεπτομερειών της πρότασης», δήλωσε ο Ματίας Μπουκ από την Agora Energiewende.
Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι το 25% του προϋπολογισμού της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει την κλιματική δράση, οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι η απουσία μέτρων εφαρμογής δημιουργεί έναν «τεράστιο πολιτικό κίνδυνο» ότι τα χρήματα αυτά θα διοχετευτούν τελικά σε επενδύσεις που μολύνουν.
Ακόμη και αν όλες οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ συνεισέφεραν το μέγιστο δυνατό για το κλίμα, το ποσό δεν θα ξεπερνούσε τα 675 δισ. ευρώ έως το 2027.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε μια καινούρια πρόταση προϋπολογισμού με το 30% να προορίζεται για δαπάνες σχετικές με την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον Μπουκ η πρόταση Μισέλ είναι «μία πρόοδος», από την οποία όμως επίσης απουσιάζουν οι ασφαλιστικές δικλείδες.