Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Η μετοχή της ΔΕΗ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα σήμερα στο Χρηματιστήριο. Όταν, όχι μόνο η ομαλή λειτουργία αλλά και ενός γίγαντα του μεγέθους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κρέμεται από μια λεπτή κλωστή και ο χρόνος μαζί με το χρήμα που πρέπει να βρεθεί αποτελούν τα κλειδιά της επόμενης μέρας, το λιγότερο που έχει να κάνει κανείς είναι να στέκεται με επιφυλακτικότητα απέναντι στα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο που μαρτυρούν την σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε όσους διαβλέπουν προοπτική και σε εκείνους που είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.
Η μετοχή της ΔΕΗ ήταν πάντως και χθες ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς σε συνέχεια της ανόδου 6% κατέγραψε ένα εντυπωσιακό +15,6% καθώς η αγορά δείχνει να υποστηρίζει ισχυρά το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της Επιχείρησης που τυγχάνει να είναι και η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Το ερώτημα βέβαια είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεχιστεί ένα ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ, το οποίο θα στηρίξει το προσεχές διάστημα και τα ίδια τα θεμελιώδη μεγέθη της και κατ'' επέκταση την προσπάθειά της να εισέλθει με ασφάλεια σε μια επόμενη ημέρα.
Απαντήσεις θα ληφθούν μόνο όταν αρχίσει να ξεδιπλώνεται στην πράξη το σχέδιο Χατζηδάκη από τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ, οπότε θα φανεί κατά πόσο τα μέτρα αρκούν για να σταθεί στα πόδια της η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, ή θα χρειαστούν ακόμη πιο δραστικές παρεμβάσεις και αποφασιστικές λύσεις, τις οποίες πάντως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε διατεθειμένος να λάβει εφόσον απαιτηθεί.
Ήδη από χθες, η Axia Research, προβλέπει για το επόμενο διάστημα “άλμα” στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές ο Κωστή Χατζηδάκης περιγράφουν μια αξιόπιστη πορεία για την αναβίωση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί άξονες που περιέγραψε ο υπουργός Ενέργειας, περιλαμβάνουν: 1. μέτρα στήριξης της ρευστότητας, 2. την αναπροσαρμογή των τιμολογίων χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, γ) τη μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, 4. ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων και 5. την κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Από τα μέτρα αυτά, η Axia εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα ήταν δυνατόν να δει άνοδο των EBITDA κατά 400-600 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 1-2 χρόνια (έναντι EBITDA 260 εκατ. Ευρώ το 2018) η οποία θα οδηγηθεί από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, την εθελούσια έξοδο και την κατάργηση των NOME.
Βέβαια, αντίστοιχα κρίσιμη θα είναι η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 2,7 δισ. Ευρώ, από την οποία έχει υπολογιστεί ότι μπορεί να αντληθούν 450 έως 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα είναι καθοριστικά για την ενίσχυση της ρευστότητας. Εάν σε αυτά προστεθούν και 700 εκατ. Ευρώ στα οποία υπολογίζονται τα έσοδα από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τότε η επιχείρηση πλησιάζει τον “στόχο” του 1,5 δισ.ευρώ, που θεωρείται πως μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.
Από την πλευρά της η Axia Research εκτιμά πως το σχέδιο συνολικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομόχλευση της τάξης των 2 δισ. ευρώ για τον ισολογισμό της ΔΕΗ. H Axia “βλέπει” επίσης την πιθανότητα ενίσχυσης της ρευστότητας κατα 160-200 εκατ. Ευρώ, μετά από ¨δράσεις” στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η Axia συμφωνεί επίσης ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων (υπολογίζεται στο 10%) μπορεί να γίνει χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών, όπως επίσης και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ εξ αιτίας των ισχυρών προοπτικών για την ελληνική αγορά ΑΠΕ.
Για το σκέλος της εθελουσίας εξόδου, η Axia σημειώνει ότι το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ "αναφερόταν" σε μείωση προσωπικού κατά 6.000 υπαλλήλους που θα προέρχονταν από συνταξιοδοτήσεις την πώληση των λιγνιτικών μονάδων λιγνίτη και τη λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Πάντως, δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΗ μειώνεται κατά 500-700 ετησίως λόγω συνταξιοδότησης, μία κοινώς αποδεκτή λύση θα μπορούσε να βρεθεί με τα συνδικάτα για τη διευκόλυνση του σχεδίου, με ένα σχετικό εφάπαξ κόστος, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα ωφέλη...
Πλέον αυτών η ΔΕΗ θα μπορούσε να διασφαλίσει και ένα κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. Ευρώ ετησίως στις οποίες υπολογίζεται το “κόστος” των ρευματοκλοπών.
Βεβαίως για την εφαρμογή του σχεδιασμού αυτού, θα πρέπει να διευκρινισθεί και μια σειρά από “ειδικά σημεία” την αποσαφήνιση των οποίων αναμένει η αγορά, αλλά και το επενδυτικό κοινό. Ένα από αυτα αφορά την τελική έκβαση στην υπόθεση της αναθεώρησης του μνημονιακού στόχου για το μερίδιο του 50% της ΔΕΗ στην αγορά, το οποίο “άνοιξε” προχθες στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης. Ένα άλλο αφορά την αντίστοιχη “συζήτηση” για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (που εφαρμόστηκαν ως μέτρο για τη στήριξη της πολιτικής μείωσης των μεριδίων αγοράς αλλά με μεγάλο κόστος -της τάξης των 200 εκατ. Ευρώ- για τη ΔΕΗ) με περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα ως εναλλακτική λύση. Επιπλέον κρίσιμη για τη ΔΕΗ θα καταστεί τόσο η σύνθεση των μονάδων της στο μέλλον (ιδιαίτερα μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης) όσο και η εξασφάλιση των ΑΔΙ.
Αντίστοιχα κρίσιμες, όμως θα είναι και η μέθοδος και η διαδικασία που θα επιλεγούν για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία εν δυνάμει μπορεί -πέραν του εισπρακτικού στόχου- να προσελκύσει και σημαντικό ξένο στρατηγικό εταίρο στα δίκτυα.
Με την κεφαλαιοποίηση σήμερα μόλις στα 635,6 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ κάνει μια εντυπωσιακή “χρηματιστηριακή πρεμιέρα” στη νέα εποχή, η οποία υποστηρίζεται από το κυβερνητικό “σχέδιο μάχης” για τη διάσωσή της. Οι προσεκτικοί επενδυτές έχουν δει βέβαια αρκετές φορές στο παρελθόν τη μετοχή της Επιχείρησης να γίνεται “ασανσέρ” σε αντανάκλαση περιστάσεων.
Στόχος αυτή τη φορά, είναι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού, που θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους επενδυτές. Και θα διαμορφώσει ένα δείγμα γραφής το οποίο θα επαναφέρει στη μετοχή σημαντικούς και ισχυρούς μακροπρόθεσμούς παίκτες. Οι οποίοι με τη σειρά τους θα στηρίξουν και την πορεία της μετοχής, διευκολύνοντας την Επιχείρηση να περάσει στην επόμενη ημέρα.