Όσοι έχουν παγώσει τη δόση του δανείου τους και όσοι έχουν ενταχθεί (ή θα ενταχθούν) στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιστροφή της αυξημένης δόσης κάτι που αναμένεται να συμβεί από την 1/1/2022. Διότι τότε, τελειώνουν και τα παγώματα και οι κρατικές επιδοτήσεις και οι δανειολήπτες οφείλουν και πάλι να σηκώσουν μόνοι τους τα βάρη. Από την άλλη, τίτλοι τέλους θα πέσουν και στο «πάγωμα» των φορολογικών υποχρεώσεων.
Οι αναστολές φορολογικών βαρών και τα «παγώματα» ολοκληρώνονται στο τέλος του χρόνου και από αυτό το σημείο και μετά αρχίζουν οι αποπληρωμές. Η εικόνα συμπληρώνεται με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Από 1/1/2022, ξεκινάει η αποπληρωμή της οφειλής που έχει συσσωρευτεί. Η πληρωμή θα γίνει σε 60 δόσεις οι οποίες είναι σχεδόν άτοκες.
Συμπέρασμα: Ναι μεν περιμένουμε ότι του χρόνου θα καταγραφεί το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης των τελευταίων 10ετιών αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος δε θα δείξει τα… δόντια του. Το επιστρεπτέο τμήμα των επιστρεπτέων προκαταβολών (δηλαδή και των 7 φάσεων) ανέρχεται στα 4,5 με 5 δισ. ευρώ περίπου. Οι φόροι που έχουν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας φτάνουν και αυτοί τα 2 δισ. ευρώ.
Αν προστεθούν και τα δάνεια που θα πρέπει να πληρώνονται από το νέο έτος με ίδιους πόρους, δημιουργείται ένα «τσουνάμι» υποχρεώσεων το οποίο μάλιστα θα συνυπάρχει για πολύ καιρό και με παλαιές ρυθμίσεις αλλά και τα τρέχοντα έσοδα. Το σύνολό του; Το «κρατικό τμήμα» του (εφορία και ταμεία) φτάνει στα 7 δις. ευρώ ενώ μαζί με τα δάνεια ουδείς μπορεί να πει κάτι με ακρίβεια
Δάνεια που κοκκινίζουν και φορολογούμενοι που υφίστανται τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας, δρουν ανασταλτικά για την ανάπτυξη. Γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο, παρά τις κινήσεις που έχουν ήδη κάνει (αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα της πανδημίας προς την εφορία και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής) σχεδιάζουν και άλλες κινήσεις.
Άλλωστε, το ιδιωτικό χρέος, συνιστά ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση θα θελήσει να δείξει ότι σηκώνει το γάντι ύστερα και από τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται για «κούρεμα».
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι για τις παγωμένες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, θα δοθούν ακόμη περισσότερες δόσεις. Έντονο είναι το σενάριο των 60 δόσεων ώστε να συμπίπτει χρομικά με την διαδικασία αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.