Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Διορία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup, έχει δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους Ευρωπαίους σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ειδάλλως το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει από την μεριά του το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλο.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα «μέχρι την Πέμπτη, άντε λίγες μέρες μετά», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Βουλή.
Όπως εξήγησε ο κ. Ψαλιδόπουλος τον Ιούλιο του 2017, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την κατ' αρχήν έγκριση ενός προγράμματος για την Ελλάδα, με προοπτική να λήξει τον Αύγουστο του 2018. «Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα γιατί το ταμείο ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει μεταρρυθμίσεις και από την Ευρώπη να δώσει ελάφρυνση του χρέους. Και ναι μεν η Ελλάδα έχει κάνει και συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, άρα δεν μπαίνει θέμα για την Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει για την έκταση και το βάθος της ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε και υπογράμμισε ότι το Ταμείο τελεί σε αναμονή για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Κατά τον κ. Ψαλιδόπουλο, το ΔΝΤ έχει ήδη συντάξει μια έκθεση βασισμένη σε ορισμένες υποθέσεις για την εξέλιξη της οικονομίας, για το πως θα πάνε τα επιτόκια, σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2030. «Το ζήτημα είναι μετά ότι υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και για αυτό θεωρείται μη βιώσιμο», υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι και να συμβεί την Πέμπτη το Ταμείο θα είναι παρών.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ποσοτική χαλάρωση, την οποία πλέον -όπως είπε- αρκετοί χαρακτηρίζουν «μη συμβατική». Δηλαδή, προανήγγειλε το «τέλος» της ως… μέτρο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικότερα.
Έστειλε, δε, σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε τη στέγη τώρα που ο καιρός είναι κάλος». Τώρα που η ανάπτυξη είναι 2% με 2,5% να βελτιώσουν οι χώρες τα στοιχεία της οικονομίας τους γιατί αν συμβεί κάποια κρίση, τότε θα πέσει η βροχή και θα μας βρέξει όταν αρχίσει η κακοκαιρία», ήταν η φράση του κ. Ψαλιδόπουλου.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Ψαλιδόπουλος αναγνώρισε ότι το Ταμείο όντως έχει κάνει λάθη, όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Εξήγησε ότι είναι ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός οργανισμός και πως ο λόγος που αποτυγχάνει είναι ότι «πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες περιπτώσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική στρατηγική του είναι πάντα ίδια, η «συναίνεση της Ουάσιγκτον», που περιλαμβάνει εξυγίανση στα οικονομικά, περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. «Η λογική είναι στα γρήγορα και να φεύγουμε, εξού και τα δάνεια είναι βραχυπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά και παραδέχτηκε ότι όντως σε μερικές περιπτώσεις ζητούσε παράλογα πράγματα από τις κυβερνήσεις.
«Όμως θα πρέπει να καταλάβετε ότι περίπου τα 120 μέλη που είναι σε πρόγραμμα. Προσπαθώ να εξηγήσω σε εκπροσώπους της Λατινικής Αμερικής τα προβλήματα της λιτότητάς αλλά μου λένε πήρατε λεφτά από το Ταμείο, γιατί τα πήρατε εσείς και όχι εμείς που είμαστε πιο φτωχοί», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι κάθε χώρα κοιτάζει το συμφέρον της.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Ψαλιδόπουλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα των βουλευτών, μόλις επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.