Άλλα δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης για την Ευρωζώνη προβλέπει η ΕΚΤ, στην τελευταία της οικονομική επιθεώρηση. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επανέλθει ισχυρή στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του 2022 και το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 5,1% το 2021 και θα αυξηθεί κατά 4,2% ετησίως φέτος.
Για το 2023 η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη σχεδόν 3% (2,9%) που είναι μεγάλη για αναπτυγμένες οικονομίες, ενώ μικρότερη πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% προβλέπεται τώρα για το έτος 2024.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ευρωζώνη συνέχισε να αναπτύσσεται με πιο μέτριο ρυθμό στο τέλος του 2021, αλλά εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να κινείται με αναπτυξιακούς ρυθμούς και θα επανέλθει δυναμικά στο πρώτο τρίμηνο του έτους, επικουρούμενη από την ισχυρή ζήτηση εντός Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ εκτιμά ακόμα ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται με περισσότερους άνεργους να βρίσκουν δουλειά από όσους χάνουν τη δουλειά τους. Αυτό, αναφέρει, ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την κατανάλωση, ενώ οι καταθέσεις που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα ενισχύσουν επίσης την κατανάλωση.
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα
Η πανδημία βαραίνει την κατανάλωση και είναι η αντίρροπη δύναμη στην αύξησή της σύμφωνα με την ΕΚΤ. Η διασπορά της νέας μετάλλαξης βαραίνει στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις επιχειρηματικές προσδοκίες, ενώ τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια, εμποδίζουν την κατανάλωση.
Οι ελλείψεις εξοπλισμού, υλικών και εργατικών χεριών σε κάποιους κλάδους, προκαλούν καθυστερήσεις στις κατασκευές και επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι ελλείψεις αυτές θα συνεχιστούν για ένα διάστημα αλλά θα γίνουν ηπιότερες εντός του 2022.
Ελλείμματα
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι ήδη σε φάση βελτίωσης. Έχοντας κορυφώσει στο 7,2% του ΑΕΠ (Ευρωζώνη), τα ελλείμματα προβλέπεται να υποχωρήσουν περαιτέρω στο 3,2% το 2022 και να σταθεροποιηθούν κάτω από το 2% μέχρι το 2024.
Πληθωρισμός και ενέργεια
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο διάστημα του 2022. Θα μείνει αυξημένος βραχυπρόθεσμα, αλλά θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Η απότομη άνοδός του, αντανακλά την οξεία άνοδο στις τιμές των καυσίμων, του αερίου και του ηλεκτρισμού. Τα προβλήματα από την επίπτωση του κοψίματος του ΦΠΑ στη Γερμανία που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού παραμένουν αλλά εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν.
Επικρατεί αβεβαιότητα , αλλά κατά το 2022 οι ενεργειακές τιμές εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθούν. Σταδιακά η επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη δυναμικότητα θα υποστηρίξει μεγαλύτερη ανάπτυξη στις αμοιβές.
Οι μετρήσεις των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών της ΕΚΤ, δείχνουν στασιμότητα από τον Οκτώβριο του 2021, αλλά εκτιμάται ότι έχουν κινηθεί πιο κοντά στο 2% πρόσφατα.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός για το 2021 κλείνει στο 2,6% και θα είναι 3,2% φέτος. Θα υποχωρήσει σε ρυθμό 1,8% το 2023 και θα παραμείνει σε ρυθμό 1,8% επίσης το 2024.
Ο σκληρός πυρήνας του δείκτη χωρίς να υπολογίζονται τρόφιμα και καύσιμα, θα είναι 1,4% κατά μέσο όρο για το 2021, και 1,9% για φέτος. Το 2023 θα είναι 1,7% και το 2024 θα είναι 1,8%