H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται ενδεχομένως να περιορίσει τις αγορές ομολόγων αλλά είναι κάτι που θα το κάνει αρκετά σταδιακά, ενώ η αύξηση των επιτοκίων μοιάζει να είναι πολύ μακρινή υπόθεση ακόμα, όπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της.
Όπως επισημαίνει η Capital Economics, η απόφαση να μην προβαίνει σε αναφορές που θα υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια ενδέχεται να μειωθούν στο μέλλον, φαίνεται πως λήφθηκε ομόφωνα. Επιπλέον, η ΕΚΤ εξέτασε επίσης την άρση της δέσμευσης για επιτάχυνση ή επιβράδυνση στο ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ανάλογα με τις συνθήκες, ωστόσο αποφάσισε ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να το πράξει.
Με την οικονομία να εξακολουθεί να παρουσιάζει καλές επιδόσεις και το δομικό πληθωρισμό να ενισχύεται, το επόμενο βήμα της Τράπεζας ίσως είναι να εγκαταλείψει την αυστηρά χαλαρή πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Πρόκειται βέβαια για κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην αγορά το διάστημα που θα μεσολαβήσει - με τα πρακτικά να τονίζουν ότι «απαιτείται εντατική προσοχή στην επικοινωνία ώστε να αποφευχθούν σήματα που ίσως προκαλέσουν σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών».
Πρόκειται για κάτι που έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών της Τράπεζας να μετριάσει τις αντιδράσεις στις αγορές, όταν η ομιλία του προέδρου της Mario Draghi την προηγούμενη εβδομάδα είχε οδηγήσει σε σημαντική άνοδο το ευρώ.
Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να περιορίσει το ρυθμό αγοράς στοιχείων, που ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, αρχίζοντας από τον Ιανουάριο και με στόχο να μηδενιστεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι αποδόσεις του ευρώ ή των ομολόγων ενισχυθούν σημαντικά το μεσοδιάστημα, ο ρυθμός μπορεί να γίνει ακόμα μικρότερος.
Τέλος, ακόμα και όταν περιοριστεί ο ρυθμός αγοράς στοιχείων, η Capital Economics θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα υιοθετήσει μια πιο σφιχτή καθοδήγηση αλλά η αύξηση των επιτοκίων δεν θα ακολουθήσει άμεσα.