Οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, ο μεγάλος πληθωρισμός και η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών έχουν αυξήσει τους κινδύνους στο τραπεζικό σύστημα και το χρηματοπιστωτικό κλάδο και οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές με κοινή φθινοπωρινή τους έκθεση καλούν τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και το σύνολο της αγοράς, «να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές προκλήσεις».
Συγκεκριμένα οι Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) και οι EIOPA, ESMA-ESAs κατέληξαν σε κοινά συμπεράσματα σε έκθεσή τους τα οποία και δημοσιοποίησαν. Ακριβώς την ίδια περίοδο o εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ, SSM, ζητά από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες να επανελέγξουν τα δεδομένα και τις προοπτικές τους, με stress test που θα περιλαμβάνουν βασικό και δυσμενές σενάριο και θα επικεντρώνουν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η αύξηση των επιτοκίων και ο ενεργειακός κίνδυνος.
Πρόκειται για συγχορδία επισημάνσεων των εποπτικών αρχών στην Ευρώπη και ξεκάθαρες συμβουλές και κατευθύνσεις που δίνονται όπως προκύπτει και από την κοινή έκθεση των τριών εποπτικών αρχών στο χρηματοοικονομικό κλάδο, με κατεύθυνση προς την αποφυγή ρίσκου, δεδομένου ότι ειδικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν ανοιχtεί με μεγάλης έκτασης δανεισμό για μεγαλύτερο διάστημα από τις ελληνικές τράπεζες. Κάτι που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση τιμών στα ακίνητα σε συγκεκριμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Τι θα πρέπει να προσέχουν οι τράπεζες
Έτσι οι τρεις εποπτικές αρχές συμβουλεύουν:
1)Να προετοιμάζονται για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων
2)Να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ειδικά από το μέτωπο του πληθωρισμού στην ενέργεια και τα εμπορεύματα και τις επιπτώσεις που προκαλούνται.
3)Να παρακολουθούν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν οι ιδιώτες επενδυτές ειδικότερα με τα cryptos…
4)Να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τους κινδύνους στο περιβάλλον και τον κυβερνοχώρο.
Η οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά την πανδημία έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφέρει στα συμπεράσματά της η έκθεση των τριών Αρχών. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι διαταραχές στο εμπόριο προκάλεσαν ταχεία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Επιβάρυνε τις προϋπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας έντονα τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, επιδεινώνοντας τις ανισορροπίες στην προσφορά και τη ζήτηση και αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ο κίνδυνος επίμονου πληθωρισμού και στασιμότητας έχει αυξηθεί», αναφέρεται.
«Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, έχουν επηρεάσει σημαντικά το περιβάλλον κινδύνου του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχει αυξηθεί σε γενικές γραμμές λόγω των υψηλών αβεβαιοτήτων», συνεχίζει.
«Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική. Ο συνδυασμός υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και χαμηλότερου οικονομικού προϊόντος μπορεί να ασκήσει πίεση στην αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ επηρεάζει αρνητικά την πιστωτική ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η μείωση των αποδόσεων μπορεί να οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο
Η μείωση των πραγματικών αποδόσεων μέσω υψηλότερου πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε υψηλότερη ανάληψη κινδύνων σε μια εποχή που οι αυξήσεις των επιτοκίων δρομολογούν εκτεταμένη αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων».
Σύμφωνα με την έκθεση «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένες επιχειρησιακές προκλήσεις που σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν μέχρι σήμερα ανθεκτικό παρά την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα».
Έτσι η Μικτή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών ΕΕΑ συμβουλεύει τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να πάρουν τα εξής μέτρα:
- Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προετοιμασμένα για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που επωφελήθηκαν από προσωρινά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία και εκείνων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον, στον πληθωρισμό επίσης όσον αφορά τις υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.
- Ο αντίκτυπος των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής και των πιθανών ξαφνικών αυξήσεων των ασφαλίστρων κινδύνου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά γενικά θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
- Οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους κινδύνους για τους ιδιώτες επενδυτές, ιδίως για προϊόντα στα οποία οι καταναλωτές ενδέχεται να μην συνειδητοποιούν πλήρως τους κινδύνους, όπως τα cryptos.
- Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαχειρίζονται προσεκτικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.