ΕΚΤ: Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα σε… όλα

ΕΚΤ: Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα σε… όλα

Το ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2017 είναι γνωστό από τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Eurostat, καθώς ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,3%, όταν το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις κατά 1,4%.

Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Αποδεικνύουν γιατί η Ελλάδα βρίσκεται τόσο πίσω από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και υπερτονίζουν την ανάγκη να γίνουν ακόμη πολλά για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα.

Η Ρουμανία αναπτύσσεται με ρυθμό 7% και η ιδιωτική κατανάλωση στη γειτονική χώρα αυξήθηκε κατά 10,2%. Η Σλοβενία εμφανίζει ανάπτυξη 5%, η Εσθονία 4,9%, η Πολωνία 4,6% και η Ουγγαρία 4%.

Όμως δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, καθώς όλα τα στοιχεία συνδέονται για να οδηγήσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Η ιδιωτική κατανάλωση, για παράδειγμα, ενισχύθηκε οριακά στην Ελλάδα το 2017 κατά 0,1%, έχοντας σημειώσει πτώση 3,2% στην περίοδο 2009-2017.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη η ιδιωτική κατανάλωση καλπάζει. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 1,9%, ωστόσο υπάρχουν χώρες με εντυπωσιακά στοιχεία. Πρώτη είναι η Ρουμανία με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 10,2% το 2017 και ακολουθούν Λετονία με 5,1%, Βουλγαρία με 4,8%, Ουγγαρία και Πολωνία με 4,7%.

Δεν είμαστε, όμως, τελευταίοι μόνο στα παραπάνω στοιχεία. Σε ότι αφορά την παραγωγικότητα της εργασίας η Ελλάδα εμφανίζει πτώση 0,8%, όταν η Λετονία καταγράφει αύξηση 4,6%, η Λιθουανία 4,4% και η Ρουμανία 4,3%. Η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη, μαζί με την Πορτογαλία που… κατάφερε να σημειώσει αρνητικό αποτέλεσμα.

Όσο για την ανεργία καλύτερα να μην δούμε τα συγκριτικά στοιχεία. Στην Ελλάδα παραμένει πάνω από 20% όταν μόνο η Ισπανία (17,2%) μας πλησιάζει, ενώ η Ιταλία, η Κύπρος και η Κροατία ξεπερνούν για λίγο το 10%.

Δραματικά είναι τα στοιχεία και στην αποταμίευση αφού μόνο η Ελλάδα (-6,8%) και οριακά η Λιθουανία (-0,5%) εμφανίζουν αρνητικά ποσοστά. Για να καταλάβουμε τη διαφορά με την υπόλοιπη Ευρώπη αρκεί να πούμε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 12,1% σε επίπεδο Ευρωζώνης και 10,8% σε επίπεδο Ε.Ε.

Κ. Μαριόλης