Κρίσιμη για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα είναι η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ με επικεφαλής τον Μάριο Ντράγκι κατά πάσα πιθανότητα θα «εκμεταλλευτεί» τη συνάντηση της 14ης Ιουνίου στη Λετονία ώστε να συζητήσει για τις αγορές ομολόγων.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ σημείωσε από το Βερολίνο πως «βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας. Τόσο η ισχύς της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα».
Σύμφωνα με το Reuters, οι αγορές έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ τον μήνα και πρόκειται να συνεχιστούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, παρότι αρκετοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιοριστούν σταδιακά.
«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η μέχρι στιγμής πρόοδος υπήρξε αρκετή ώστε να εγκριθεί μια σταδιακή περιστολή των αγορών μας», δήλωσε ο Πράετ.
Γ. Βάιντμαν: Εφικτή η λήξη των αγοράς ομολόγων
Εφικτό σενάριο χαρακτήρισε τη λήξη των αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2018 ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.
«Εδώ και κάποιο καιρό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές περιμένουν τη λήξη της αγοράς ομολόγων πριν από το 2018», δήλωσε ο Γ. Βάιντμαν σε διάσκεψη στο Βερολίνο.
«Όπως έχουν τα πράγματα, εκτιμώ πως οι σκέψεις αυτές είναι εφικτές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Κ. Νοτ: Πρέπει να τερματιστεί άμεσα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Κλάας Νοτ, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει το 2% και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Για αυτό το λόγο εγώ και οι περισσότεροι ειδικοί της αγοράς πιστεύουμε ότι είναι λογικό να προαναγγελθεί γρήγορα το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων», δήλωσε σε βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο.