Πρακτικά ασήμαντη είναι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε Ρωσία και Ουκρανία και μετά βίας ξεπερνά συνολικά για τις συστημικές τράπεζες τα 300 εκατ. ευρώ. Αλλά όπως και οι διοικήσεις τους έχουν εξηγήσει, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, από την άνοδο του πληθωρισμού και από τη γεωπολιτική κρίση.
Αυτά προκύπτουν από τις εκθέσεις της EBA και της ΕΚΤ και αποτυπώνονται στις εισηγήσεις του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM, καθώς, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μικρότερη έκθεση και επίσης αποφεύγουν τον κίνδυνο της υπερβολικής μόχλευσης με μεγάλο δανεισμούς σε σχέση με τα κεφάλαιά τους. Το γεγονός έγινε αιτία για την αποστολή επιστολής του SSM προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καλώντας τις ουσιαστικά, να πάρουν μέτρα μειώνοντας τα ποσοστά μόχλευσης σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.
Το θέμα αυτό δεν απασχολεί τις ελληνικές τράπεζες. Δεν έχουν δανείσει υπερβολικά, αντίθετα έχουν κινηθεί σε πολύ μετρημένα πλαίσια. Αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν άλλο πονοκέφαλο που λέγεται «κόκκινα δάνεια» και σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική εκκαθάρισής τους που μείωσε τα κεφάλαιά τους, έχουν και αυτές αδύνατα σημεία.
Είναι κυρίως το αυξημένο κόστος του ρίσκου των ελληνικών τραπεζών, λόγω των κόκκινων δανείων το οποίο προβληματίζει. Επίσης, η ποιότητα των κεφαλαίων τους είναι χαμηλή, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό αναβαλλομένης φορολογίας.
Έτσι οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν την εξής εικόνα σύμφωνα με την EBA και την ΕΚΤ:
- Έχουν γράψει ζημίες το 2021
- Έχουν το μεγαλύτερο κόστος ρίσκου στην ΕΕ
- Δεν έχουν πρόβλημα λόγω υπερδανεισμού σε σχέση με τα κεφάλαιά τους
- Έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο και το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων από επιτόκια.
Αλλά τα μεγάλα περιθώρια από τα επιτόκια, μπορούν να εξελιχθούν σε μπούμερανγκ, αν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς σε πρώτη φάση μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα των τραπεζών, αλλά στη συνέχεια μπορεί να γίνουν παράγοντας προβλημάτων για πελάτες τους που θα δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα δάνεια.
Τα παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική των τραπεζών για το επόμενο διάστημα, τόσο με λιγότερες χρηματοδοτήσεις, όσο και με αύξηση των επιτοκίων σε κατηγορίες δανείων. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, από την άμβλυνση του πληθωριστικού ρυθμού στην πορεία της χρονιάς και ειδικά από το Μάιο και μετά, αλλά και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια.