Τέτοια εποχή πέρυσι το μέσο τιμολόγιο στο ρεύμα κυμαίνονταν στα επίπεδα των 11-12 λεπτών η κιλοβατώρα. Σήμερα, τα τιμολόγια Αυγούστου που ανακοινώνουν σήμερα οι πάροχοι κινούνται μεταξύ 50-60 λεπτά η κιλοβατώρα. Τέσσερις με πέντε φορές πάνω μέσα σε ένα χρόνο.
Ο μόνος τρόπος για να έρθουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα είναι η γενναία επιδότηση που που ανακοινώθηκε επίσης σήμερα από την κυβέρνηση για τον Άυγουστο και ούτε λίγο, ούτε πολύ, είναι πάνω από… ένα ολόκληρο τιμολόγιο.
Ο στόχος δηλαδή είναι να πέσει η τελική τιμή για τον καταναλωτή στα επίπεδα των 20 λεπτών η κιλοβατώρα, με βάση όσα τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός. Σε αυτό το σενάριο, το κράτος θα φτάσει να επιδοτεί 30 - 40 λεπτά ανά καταναλωτή. Τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο χρημάτων για τον Αύγουστο; Ένα τεράστιο ποσό, πάνω από τα 722 εκατ ευρώ του πακέτου για τον Ιούλιο, μέρος του οποίου θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και μέρος του από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Τα νέα τιμολόγια που ανακοινώνουν σήμερα οι πάροχοι, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, προκειμένου να ισχύσουν από 1ης Αυγούστου, θα είναι «τσιμπημένα» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η χονδρική στο ρεύμα εξάλλου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και για σήμερα υπολογίζεται στα 466 ευρώ/ MWh, αφού το φυσικό αέριο συνεχίζει τις υψηλές του πτήσεις και κινείται στα 160 ευρώ/ MWh.
Η χρέωση που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ΔΕΗ, η οποία δίνει και τον τόνο στην αγορά, αναμένεται να κινείται στα επίπεδα των 50 λεπτών η κιλοβατώρα. Οι ιδιώτες πάροχοι κινούνται πάνω από τα 50 λεπτά, κάποιες εταιρείες θα βγουν μεταξύ 55- 60 λεπτά, ενώ λέγεται ότι θα υπάρξουν και χρεώσεις πάνω από τα 60 λεπτά. Τιμές, οι οποίες περιλαμβάνουν και ένα risk premium, προκειμένου να καλυφθούν οι πάροχοι έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου του επόμενου μήνα.
Εκτός των σημερινών ανακοινώσεων που αφορούν τις τιμές Αυγούστου, οι πάροχοι πρέπει από εδώ και στο εξής έως τις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν πόσο θα χρεώνουν για τον επόμενο. Δηλαδή στις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου αυτά του Οκτωβρίου, στις 20 Οκτωβρίου εκείνα του Νοεμβρίου, κ.ό.κ.
Με το νέο μοντέλο, οι καταναλωτές θα έχουν και ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν, χωρίς υποχρέωση πέναλτι.
Ταυτόχρονα, οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί θα εισπράττουν για το ρεύμα που πωλούν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μια διοικητικά οριζόμενη τιμή. Η τιμή πλαφόν για τον Ιούλιο έχει οριστεί στα 112 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ / MWh για τις ΑΠΕ, 208,29 ευρώ / MWh για τις μονάδες λιγνίτη και 292 και 408,47 ευρώ/MWh αντίστοιχα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου. Η διαφορά που θα προκύπτει σε σχέση με την εκάστοτε χρηματιστηριακή τιμή, θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων.
Διαβάστε ακόμα:
Σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου - Nέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας