Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Εν αμφιβόλω τίθεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, το οποίο θα πρέπει να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ. Και αυτό καθώς η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα από τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες από τις αρχές του προηγούμενου έτους μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 ανήλθαν σε περίπου 13 δισ. ευρώ.
Αν συνυπολογισθεί ότι χιλιάδες φορολογούμενοι έδωσαν και 1 δισ. ευρώ περίπου για να ενταχθούν στη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων γίνεται αντιληπτό ότι τα διαθέσιμο εισόδημα έχει περιοριστεί αισθητά, δημιουργώντας νέα προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2017 έπεσε έξω (αναγκάσθηκε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τους τελικούς στόχους μειώνοντας εν τέλει τον πήχη) ως προς το σκέλος των εσόδων κατά 2 δις. ευρώ εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί κατά το τρέχον έτος καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα στην οικονομία που να επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις.
Οι εισφορές αυξάνονται περαιτέρω, οι συντάξεις από τις αρχές του έτους έχουν συρρικνωθεί και για κάποιους έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ, δεδομένα τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και το τρέχον έτος τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν τουλάχιστον με τον ίδιο ρυθμό και θα φθάσουν τα 115 δισ. ευρώ από 102 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Και προφανώς για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει λύση καθώς έφθασε να κοιτάζει μόνο τα νούμερα αδιαφορώντας για την ευημερία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Και όσο και αν επικαλούνται κάποιοι ότι έδωσε κοινωνικό μέρισμα, η απάντηση έχει δοθεί από τους πιστωτές της χώρας οι οποίοι αποκάλυψαν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από την υποχρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων. Δηλαδή, έπρεπε να δοθούν ούτως ή άλλως σε αυτούς.
Είναι ενδεικτικό ότι το 85% περίπου των οφειλετών του δημοσίου έχει χρέη μέχρι 5.000 ευρώ. Το νούμερο αυτό αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μπαταχτζήδες αλλά για πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση έβαλε ψαλίδι, (εκτός από τα προνοιακά επιδόματα) και στις επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελέστηκε. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 προέβλεπε ότι το ΠΔΕ του 2017 επρόκειτο να εκτελεστεί πλήρως. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29/12, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης αποκάλυπτε ότι θα υπήρχε υστέρηση 500 εκατ. ευρώ. Τώρα, με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνεται ότι τελικά η υστέρηση θα είναι 800 εκατ. ευρώ.
Με βάση, τα ανωτέρω είναι εξαιρετικά δύσκολο φέτος να καταφέρει η κυβέρνηση, χωρίς πρόσθετα μέτρα να επιτύχει το φιλόδοξο προωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Και είναι πολύ πιθανό τον προσεχή Μάιο ΔΝΤ και Ε.Ε. να ζητήσουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα διαλύοντας και τα τελευταία νοικοκυριά.