Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ θα είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάκτωρ, όπως ανέφερε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη η διοίκηση του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφος. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση της Ελλάκτωρ, κυρίως του τομέα της κατασκευής, δηλαδή της Άκτωρ, συνδυαστικά με ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα περικοπής κόστους ύψους 98 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάκτωρ προχωράει, ήδη, σε επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών και συμβάσεων με προμηθευτές και υπεργολάβους, σε μείωση οργανικών δαπανών, μείωση εργοδοτικού κόστος μέσω και εθελούσιας εξόδου, ενώ σχεδιάζει και την πώληση μη οργανικών μονάδων. Πρόκειται για κινήσεις που εκτιμάται ότι θα έχουν οικονομικό όφελος 31 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ τις χρονιές 2021, 2022 και 2023, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρθηκε, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα διοχετευθούν κατά 45 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά και ζημιογόνες δραστηριότητες, κατά 55 εκατ. ευρώ σε πληρωμές που αφορούν στο κατασκευαστικό αντικείμενο και κατά 20,5 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη ΑΠΕ. Διαχρονικά ο τομέας των κατασκευών υπήρξε η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των εσόδων του ομίλου, αλλά, πλέον, είναι σημαντική και σταθερή η συμβολή των παραχωρήσεων, των ΑΠΕ και των περιβαλλοντικών έργων στη διαμόρφωση της λειτουργικής κερδοφορίας.
Η επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ προβλέπει και την απεμπλοκή του τομέα κατασκευής από ζημιογόνες δραστηριότητες του εξωτερικού, πλην της αγοράς της Ρουμανίας. Κοινός παρονομαστής, όπως ειπώθηκε, είναι ότι η εισηγμένη είναι σε θέση να διεκδικήσει τα έργα, που πρόκειται να δημοπρατηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια και θα χρηματοδοτηθούν με πόρους και του ταμείου Ανάκαμψης.