H Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές, εφόσον το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω του 5%, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιλάμβανε και ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσαν αξιωματούχοι από την Ελλάδα στο Reuters.
H εξέλιξη αυτή εξαρτάται κυρίως από το κατά πόσο η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές της για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να πράξει αναλόγως για την αγορά ελληνικών ομολόγων.
«Η επιστροφή στις αγορές με 5ετές ομόλογο θα πρέπει να γίνει με απόδοση κάτω του 5%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αυτή τη στιγμή η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζει το 5,9%.
Επενδυτές σημείωσαν στο Reuters, πως αν η ΕΚΤ άρχιζε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, τότε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί μεταξύ 0,75% και 1,5%.
Μιλούν δε για την περίπτωση της Πορτογαλίας, υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ της απόδοσης 10ετών πορτογαλικών και γερμανικών ομολόγων να περιορίζεται στο 1,4% στις αρχές του 2015, όταν είχε πλέον καταστεί σαφές πως η ΕΚΤ θα ξεκινούσε την ποσοτική χαλάρωση.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι απέχετε περίπου 75 μονάδες βάσης από το σημείο όπου θα μπορούσατε να αρχίσετε να συζητάτε περί επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές», λέει στο Reuters ο Mark Dowding της BlueBay Asset Management.
«Νομίζω όμως ότι (το σήμα πως η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα) θα μπορούσε μετά βεβαιότητας να αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα που θα οδηγούσε τις αποδόσεις σε αυτή την περιοχή», συμπληρώνει.