Ελληνικά Καλώδια και Fulgor αναλαμβάνουν τη διασύνδεση Ρίου- Αντιρρίου

Ελληνικά Καλώδια και Fulgor αναλαμβάνουν τη διασύνδεση Ρίου- Αντιρρίου

Συνεχίζεται η ανάληψη σημαντικών έργων από τις εταιρείες του ομίλου Viohalco, καθώς η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι o ΑΔΜΗΕ ανέθεσε τη διασύνδεση Ρίου - Αντιρρίου στην Cablel® Ελληνικά Καλώδια – Fulgor και τη διασύνδεση της Πελοποννήσου στην Ελληνικά Καλώδια.

Η σύμβαση που ανετέθη στην Cablel® Ελληνικά Καλώδια - Fulgor είναι αξίας περίπου 29 εκατ. ευρώ, ενώ η σύμβαση στην Ελληνικά Καλώδια για την επέκταση του δικτύου 400kV προς την Πελοπόννησο είναι αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το έργο της Ελληνικά Καλώδια για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου αποτελεί το πρώτο έργο υποβρυχίων καλωδίων 400kV που αναλαμβάνει η Εταιρία, και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400kV γενικότερα στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη δυναμική της είσοδο στην αγορά υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης ως ένας από τους ελάχιστους παραγωγούς αντίστοιχων καλωδίων παγκοσμίως.

Η ανάθεση στην ένωση οικονομικών φορέων Cablel® Ελληνικά Καλώδια – Fulgor αφορά στον σχεδιασμό και την παραγωγή συνολικά 18 χιλιομέτρων έξι μονοπολικών υποβρυχίων καλωδίων 400kV και υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών, την υποβρύχια εγκατάσταση και προστασία των καλωδίων, και τη σύνδεση τους στα σημεία προσαιγιάλωσης στο Ρίο και Αντίρριο με τα υπόγεια καλώδια, τα οποία προμηθεύει η Ελληνικά Καλώδια.

Αντίστοιχα, η ανάθεση στην Ελληνικά Καλώδια αφορά στον σχεδιασμό και την παραγωγή των αναγκαίων χερσαίων καλωδίων 400kV για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων και την εγκατάσταση τους κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής από τα σημεία προσαιγιάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων μέχρι τους υποσταθμούς υπερυψηλής τάσης σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης και των δύο έργων ανέρχεται σε περίπου 10 μήνες από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Τα υποβρύχια καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα συνεχόμενα μήκη, από τα μακρύτερα υποβρύχια καλώδια σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα χερσαία καλώδια θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στη Θήβα.