Του Γιώργου Φιντικάκη
Σκιές στην εικόνα μιας χώρας φιλικής στα εγχώρια και ξένα κεφάλαια, ρίχνει η αλλεργία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις Σκουριές Χαλκιδικής, μια παλαιά εκκρεμότητα, που όσο δεν επιλύεται, θα τινάζει το επενδυτικό αφήγημα στον αέρα.
Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρεί να πείσει τους επενδυτές στο roadshow του Λονδίνου τη Πέμπτη για τις ευκαιρίες που κρύβει η μεταμνημονιακή Ελλάδα, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα που παραμένουν καρφωμένα πάνω από το 4%, και η τελευταία εξέλιξη με την Eldorado στη Χαλκιδική, θα θυμίζουν πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Σε μια κίνηση που αποτελεί προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση, ότι αν δεν της χορηγήσει επιτέλους την άδεια για το μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, το επόμενο βήμα θα είναι μια ακόμη προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε εξώδικο αίτημα αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αφορά ζημιές που έχει υποστεί, όπως αναφέρει, από τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών για το project στις Σκουριές, μεταξύ των οποίων για δαπάνες της αλλά και για διαφυγόντα κέρδη.
Έχει τη σημασία του ότι το αίτημα μπορεί να μην αποτελεί… ακόμη κατάθεση αγωγής στα δικαστήρια για αποζημίωση, αλλά «φωτογραφίζει» το ποσό που θα διεκδικήσει η εταιρεία από το Δημόσιο, αν και εφόσον η υπόθεση, φτάσει στη Δικαιοσύνη. Σενάριο διόλου απίθανο, κρίνοντας και από την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δίνει συνέχεια στη διελκυστίνδα, επιμένοντας ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει ακόμη προσκομίσει τις εγγυήσεις που ζητά το Δημόσιο για για την παραγωγή καθαρών μετάλλων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας στις Σκουριές.
Είναι μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη, εξαιτίας της ιδεοληπτικής στάσης που τηρεί εδώ και τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, με αποκορύφωμα όταν πέρυσι το Νοέμβριο, οι Καναδοί ανέστειλαν τις όποιες εργασίες στις Σκουριές, απολύοντας συνολικά 500 εργαζόμενους, τόσο δικούς τους, όσο και εργολάβων.
Έκτοτε Ελληνικός Χρυσός και Δημόσιο κατέφυγαν στη Διαιτησία, η οποία τον Απρίλιο δικαίωσε τους Καναδούς, απορρίπτοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς ότι η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων.
Το ζήτημα ωστόσο της άδειας στις Σκουριές παρέμενε σε εκκρεμότητα. Αν και τους τελευταίους μήνες έγιναν πολλές επαφές για το θέμα με το ΥΠΕΝ, αυτές δεν τελεσφόρησαν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάθε φορά το υπουργείο, επικαλούνταν προσχηματικά τεχνικά θέματα, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο.
Σε μια στιγμή λοιπόν που ο Πρωθυπουργός επιχειρεί για μια ακόμη φορά να φορέσει το «φιλοεπενδυτικό» κοστούμι και να πείσει τα εγχώρια και ξένα κεφάλαια ότι η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για επενδύσεις, η πραγματικότητα του χαλάει το αφήγημα.
Είτε ιδεοληψίες, όπως στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός, είτε έλλειψη εμπιστοσύνης όπως με το ελληνικό ομόλογο, όπου το επιτόκιο παραμένει καρφωμένο πάνω από 4%, το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση.