Ελληνικός Χρυσός: «Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύουν αυτόματα το ζήτημα με τις άδειες»

Ελληνικός Χρυσός: «Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύουν αυτόματα το ζήτημα με τις άδειες»

Του  Απόστολου Σκουμπούρη

Ενημερωτικό non paper με το οποίο ξεκαθαρίζει τα πράγματα γνωστοποιώντας στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας ότι «καμία από τις πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες», άρα δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές απέστειλε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Πρόκειται για… εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο η διοίκηση της εταιρείας θέλησε να κοινοποιήσει προς αποφυγή παρεξηγήσεων, μετά τη (νέα) δικαίωση της επένδυσης την περασμένη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου από το ΣτΕ.

Η εταιρεία γνωστοποιεί στους εργαζόμενους ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αδειοδοτεί, άρα δεν επηρεάζει τις κωλυσιεργίες που υπάρχουν σε σχέση με το σύνολο των αδειών (ρουτίνας) που απαιτούνται, ενώ αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΝ και λοιπών υπηρεσιών.

Το non paper που έστειλε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός στους εργαζόμενους την περασμένη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ έχει ως εξής:

"Το ΣτΕ δεν αδειοδοτεί"

Χρήσιμες διευκρινίσεις αναφορικά με τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ

Καμία από τις πέντε τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ δεν επιλύει αυτόματα το ζήτημα με τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, οι οποίες και αναμένονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης.

Αναλυτικά:

1. Με την απόφαση 217/2016 οριστικοποιήθηκε η νομιμότητα των τεχνικών μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών. Το ΥΠΕΝ θα πρέπει πλέον να εγκρίνει το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης για τη Μεταλλουργία χρυσού, όπως καλεί το ΣτΕ με απόφασή του ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

2. Με τη 219/2016 ακυρώνεται η απόφαση Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών. Οπότε ανοίγει ο δρόμος για να αιτηθεί η εταιρεία  από την Πολεοδομία Αρναίας την έκδοση άδειας δόμησης. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονολογείται από το 2013 και είναι ένας εκ των βασικών λόγων της αναστολής των εργασιών στις Σκουριές.

3. Με τη 221/2016 ουσιαστικά καλούνται από το ΣτΕ οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στην έγκριση του προσαρτήματος  για το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην περιοχή Μ. Λάκκου.

4. Με τη 222/2016 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή πολιτών για την έγκριση της τεχνικής μελέτης κατασκευής του φράγματος στην περιοχή Καρατζά Λάκκου (Σκουριές).

5. Με τη 223/2016 απορρίφθηκε η προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος ισχυριζόταν πως δεν υπάρχει εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Συνοψίζοντας:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεων της Διοίκησης και σαφώς δεν είναι αρμόδιο για την παροχή αδειοδοτήσεων ρουτίνας για το έργο. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 16 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν απόλυτα την εταιρεία, εντούτοις παραμένουν σε εκκρεμότητα 9 άδειες ρουτίνας, άλλες επί μακρόν και άλλες που θα πρέπει να εκδοθούν σύντομα, σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ (όπως αναφερόταν στο δελτίο τύπου της εταιρείας την Τρίτη, 12.01.2016), η χορήγηση των οποίων αποτελεί και νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Δημοσίου.

Συνεπώς, δεν αλλάζουν μέχρι σήμερα τα δεδομένα που οδήγησαν την εταιρεία στην αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές και αναμένονται οι ενέργειες του ΥΠΕΝ και λοιπών υπηρεσιών».

Η απόφαση του ΣτΕ της περασμένης εβδομάδας

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα υπέρ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ήταν (για ακόμη μια φορά) η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς οριστικά άκυρη κρίθηκε η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, που τον περασμένο Αύγουστο είχε ανακαλέσει τις άδειες για τις εργασίες της εταιρείας σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Με την απόφαση 217 /2016 η Ολομελεία του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ακυρώνοντας την απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/ από τις 19 Αυγούστου του 2015 του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Έτσι, το σίριαλ συνεχίζεται, σε μια χώρα που οι αποφάσεις για την πορεία των επενδύσεων λαμβάνονται από υπουργούς που έρχονται και παρέρχονται – με ό,τι συνεπάγεται αυτό – παρ'' ότι όλα τα τεχνικά εξειδικευμένα κλιμάκια αλλά και τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί για την κανονικότητα της εν λόγω επένδυσης.

Χοντρικά, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν ότι δεν έπρεπε να σταματήσουν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα επειδή η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε τις εξειδικευμένες πειραματικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις Outotec της Φινλανδίας (όπου είχε μεταφερθεί όλο το μείγμα των εξορύξεων της Χαλκιδικής) και όχι επί τόπου στο χώρο των μεταλλείων.

Θυμίζουμε ότι η πλευρά του υπουργείου περιβάλλοντος τον περασμένο Αύγουστο άσκησε... βέτο ακριβώς σε αυτό, ότι δηλαδή οι πειραματικές δοκιμές έπρεπε να λάβουν χώρα στον τόπο εξόρυξης.

Όμως, η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου… είτε έχουν αποδεδειγμένα παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά …».

Άλλωστε, η εταιρεία στα εξειδικευμένα εργαστήρια της Outotec της Φινλανδίας είχε μεταφέρει – όπως προαναφέρθηκε – όλες τις πρώτες ύλες από το... ελληνικό έδαφος για να γίνει το «σκανάρισμα» και το... χτένισμα καταλληλότητας.

Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ήταν και οι αποφάσεις 219/2016, 221/2016, 222/2016 και 223/2916 του ΣτΕ, για τις οποίες αναφέρεται το non paper προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης που δημοσιεύουμε παραπάνω.