Την έγκριση της διάσπασης της εταιρείας με την απόσχιση παραδοσιακών κλάδων αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για το μετασχηματισμό του ομίλου και την υλοποίηση του Vision 2025, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ .ευρώ θα διοχετευθούν στην πράσινη ενέργεια. Τέλος του επόμενου έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση των παραδοσιακών κλάδων και να ιδρυθεί η νέα εταιρεία.
Ο CEO του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης ανέλυσε τους πέντε πυλώνες του Vision 2025 και τόνισε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί. Στόχος του μετασχηματισμού είναι η δημιουργία νέας ομιλικής ταυτότητας, νέου ονόματος και εικόνα εναρμονισμένης με το νέο όραμα των ΕΛΠΕ. Θα δημιουργηθεί μια νέα υπό –ταυτότητα για ΑΠΕ και ηλεκτρική ενέργεια, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση και αναβάθμιση των εμπορικών σημάτων ΕΛΠΕ και ΕΚΟ στις αντίστοιχες υφιστάμενες δραστηριότητές τους.
Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την επίτευξη των στόχων ESG μέσω ισχυροποίησης των διυλιστηρίων και ανάπτυξης πυλώνα καθαρής ενέργειας. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ΑΠΕ και νέας ενέργειας θα μονοπωλήσουν την στρατηγική των ΕΛΠΕ το προσεχές διάστημα, με στόχο τα 2 GW παραγόμενης ισχύς μετά το 2025. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο κ. Σιάμισιης ήδη τα ΕΛΠΕ θα παράγουν 300 MW, από μόλις 26 MW το 2020. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα έρθει με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Ένας ακόμα πυλώνας έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση με τους νόμους 4706/2020 και 4548/2018 και τις βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, όπου ήδη έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
Σε όλη τη διαδικασία μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030 και η ανάπτυξη επιλογών για περαιτέρω μείωση στο μέλλον.
Η νέα εταιρεία που θα προκύψει και ο εν γένει στόχος του μετασχηματισμού είναι να διαθέτουν τα ΕΛΠΕ ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο. Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση και προστασία της βασικής δραστηριότητας, μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και την εξέταση στρατηγικών επιλογών για χαρτοφυλάκιο Ε&Π. Παράλληλα, η καθιέρωση παρουσίας σε ΑΠΕ, η προσαρμογή στις εξελίξεις τεχνολογιών και η ενσωμάτωση ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Σε σχέση με τον στόχο των ΕΛΠΕ να φτάσουν τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύς ΑΠΕ έως το 2030, ο κ.Σιάμισιης ανέφερε τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ο όμιλος θα εστιάσει σε onshore αιολικά και φωτοβολταϊκά, με μεσοπρόθεσμη εστίαση σε offshore αιολικά, στην αποθήκευση ενέργειας και στο υδρογόνο.
Επίσης θα υπάρξει ένας συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, με την εστίαση να πέφτει στην ανάπτυξη χαρτοφυλακίου μέσω εξαγορών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει διαφοροποιημένο γεωγραφικό αποτύπωμα, λαμβάνοντας υπόψη κρατικές ρυθμίσεις και πλαίσια. Τέλος, θα αυξηθούν οι συνέργειες με στόχο την επίτευξη ταχύτερης ανάπτυξης και εισόδου σε διαφορετικές αγορές.