Στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των μηχανολογικών εργασιών βρίσκεται το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, με την ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται έως τέλος του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, δίνοντας ώθηση στον στόχο πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου με 2GW εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ έως το 2030. Tα ΕΛΠΕ διαθέτουν ήδη ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω του 1,7 GW - κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών - σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και έχουν θέσει ως στόχο τα 2 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2030.
To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υπό κατασκευή υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.
Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, με περίπου 40% ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, από τον CEO της εταιρείας Ανδρέα Σιάμισιη, μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου θα επιτευχθεί η μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος κατά περίπου 10%, επισπεύδοντας την επίτευξη του φιλόδοξου στρατηγικού στόχου του ομίλου, για περιορισμό των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.
Έξοδος από τον Πατραϊκό
Η στροφή των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση της «εξόδου» του ομίλου από τον Δυτικό Πατραϊκό. Όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης στόχος του ομίλου είναι ο πράσινος μετασχηματισμός του και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, δηλώνοντας πως το περιβαλλοντικό προφίλ του ομίλου βελτιώνεται.
Υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τις χερσαίες παραχωρήσεις Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος. Ο CEO του ομίλου υπογράμμισε πως έως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου. Επομένως η νέα εταιρική ταυτότητα αναμένεται να λανσαριστεί στις αρχές του 2022.
Ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το μέρισμα
Σε σχετική ερώτηση που έγινε στον CEO της ΕΛΠΕ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε πως «η διαδικασία δεν προχώρησε το 2021. Φαίνεται πως είναι στον αέρα» και προσέθεσε πως «πρέπει να εστιάσουμε σε μία μόνο δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου, χωρίς να τρέχουμε δύο εταιρείες στο ίδιο portfolio».
Αν και παραπάνω λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ο όμιλος των ΕΛΠΕ φαίνεται έτοιμος να εστιάσει στη δραστηριότητα της ELPEDISOΝ και να απεμπλακεί από τη ΔΕΠΑ, σε περίπτωση πάντα που δεν προχωρήσει ο διαγωνισμός. Ο επικεφαλής της ΕΛΠΕ δήλωσε πως το τρίτο τρίμηνο είναι από τα καλύτερα τρίμηνα των τελευταίων ετών, ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της διοίκησης της εισηγμένης να δώσει μεγάλο μέρισμα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σιάμισιης, το 50% των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών (128 εκατ. ευρώ) θα επιστραφούν στους μετόχους, ενώ προανήγγειλε πως θα υπάρξει επιπλέον καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2021.