Η ζήτηση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για τα προϊόντα του ομίλου Elvalhalcor, τόσο στον τομέα του χαλκού όσο και στο αλουμίνιο, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή και αναμένεται να συνεχισθεί σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο ακραίο απρόοπτο λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Αυτό ανέφερε ο CFO του ομίλου Elvalhalcor Σπύρος Κοκκόλης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών. Όπως πρόσθεσε, σε περίπου δυο μήνες θα υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας. Αναφερόμενος ο κ. Κοκκόλης στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2021 τόνισε ότι οι πωλήσεις έφθασαν σε ιστορικό επίπεδο ρεκόρ, στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι 2,03 δισ. ευρώ για το 2020.
Στην ανοδική πορεία των πωλήσεων η οποία ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και διατηρήθηκε για όλο το 2021, ειδικά στο αλουμίνιο συνέβαλε η διεθνής αύξηση της ζήτησης λόγω της έντονης ανάκαμψης του κλάδου των κατασκευών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αποτελεί ένα megatrend καθώς εντάσσεται στις διαδικασίες της κλιματικής ουδετερότητας. Πάντως, και ο χαλκός πήγε πολύ καλά, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Συγκεκριμένα, οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν συνολικά αύξηση κατά 16,3%, καθώς οι πωλήσεις του κλάδου αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 21,3%, και των προϊόντων του κλάδου χαλκού κατά 7,9%. Από το σύνολο των πωλήσεων το 92% αφορά εξαγωγές. Ειδικότερα το 62% αφορά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 9% τις ευρωπαϊκές, εκτός Ε.Ε. χώρες ενώ ένα ποσοστό 8% απορροφήθηκε από την εγχώρια αγορά. Ακόμη ένα ποσοστό 6% εξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ και άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου ήταν 7%, ενώ στην Ασία και την Ωκεανία έφθασαν στο 6% και 2%, αντίστοιχα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοκκόλης, η άνοδος των τιμών των μετάλλων, είχε ως αποτέλεσμα τα λογιστικά κέρδη μετάλλου, να φθάσουν τα 56,1 εκατ. ευρώ για το 2021 έναντι ζημίας 9 εκατ. ευρώ για το 2020. Το αποτέλεσμα του μετάλλου επέδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη, που ήταν 234,8 εκατ. ευρώ έναντι 134,7 εκατ. ευρώ στο 2020. Ακόμη, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 215,3 εκατ. ευρώ έναντι 121,4 εκατ. ευρώ για το 2020.
Ακόμη, αναφορά έγινε και στα τα κέρδη μετά από φόρους που ανήλθαν σε 113,9 εκατ. ευρώ, έναντι 29,4 εκατ. ευρώ του 2020, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να διαμορφώνονται σε 111,7 εκατ. ευρώ για το 2021 έναντι 28,3 εκατ. ευρώ για το 2020.
Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της ΕΤΕΜ που εδρεύει στην Ουκρανία, η οποία είναι εμπορική εταιρεία με κύκλο εργασιών 1,05 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά φόρων 30 χιλιάδες ευρώ για την χρήση του 2021, εκτιμάται ότι δεν επηρεάζει τα μεγέθη του Ομίλου, ενώ , παράλληλα δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη.
Ο κ. Κοκκόλης αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, έναν σημαντικό παράγοντα κόστους. Ο Όμιλος στο κομμάτι αυτό προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις με την χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών για μέρος του κόστους του φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το όποιο αυξημένο κόστος στις πωλήσεις, όσο οι συνθήκες της ζήτησης συνεχίζουν να παραμένουν ευνοϊκές και το επιτρέπουν. Μάλιστα, όπως επεσήμανε εκεί που εστιάζεται το ενδιαφέρον είναι το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο, σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των EBITDA για το 2022, ο κ. Κοκκόλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σνέφερε ότι αν η κατάσταση στην Ουκρανία δεν επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τις δραστηριότητες του Ομίλου και με δεδομένο ότι οι τιμές κινούνται ανοδικά, παρά την μείωση της ανάπτυξης στις χώρες της Ε.Ε. κατά 2ως 3%, τότε θα υπάρξει βελτίωση.
Βεβαίως, κατέληξε, δεν γνωρίζουμε η κρίση στην Ουκρανία πόσο θα διαρκέσει και πόσο θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.