Σημαντικά ποσά που φθάνουν το 1.000.000.000 ευρώ ετησίως χάνονται εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Ποσά που αντί να καλύπτουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού, ώστε να αποφεύγονται επώδυνες περικοπές όπως ενδεικτικά στο ασφαλιστικό, χάνονται σε μία μαύρη τρύπα αδιαφάνειας.
Ενδεικτικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης, που κατά τα λοιπά κόπτεται για τη διαφάνεια, είναι όσα είπε στη Βουλή και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (συνεδρίαση 16/2/2016) ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Δημήτρης Ράικος, μετά από ερώτημα της Όλγας Κεφαλογιάννη σχετικά με την απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη να εξαιρέσει τα δημόσια έργα και τις μελέτες, τουλάχιστον, μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).
Ιδού τι απάντησε ο κ. Ράικος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής:
«... Θεωρώ ότι εκεί πρέπει να γίνει μια προσπάθεια, διότι το ΕΣΗΔΗΣ είναι πολύ σημαντικό εργαλείο και το ΚΗΜΔΗΣ ακόμη σημαντικότερο κατά την γνώμη μου. Μας ενδιαφέρει αν είναι καταχωρημένες όλες οι συμβάσεις και οι συμβάσεις των έργων στο ΕΣΗΔΗΣ; Αυτό που είπε ο υπουργός υποδομών δεν θα το κρίνω, διότι δεν έχω την τεχνική δυνατότητα να το κρίνω. Δεν υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης. Μάλλον είναι έτσι, αλλά αυτό δεν δίνει δικαιολογία να μην κάνει η ελληνική πολιτεία ή αυτό ή ένα άλλο ΕΣΗΔΗΣ. ...Εμάς τι μας ενδιαφέρει ως ανεξάρτητη αρχή; Είναι πολιτικό θέμα εάν κάποιος θέλει να έχει ένα ή δύο ΕΣΗΔΗΣ. Ένα για τα δημόσια έργα και ένα για τις προμήθειες. Για μένα καλό θα ήταν να υπάρχει ένα, όμως δεν έχω πρόβλημα, αρκεί όλα αυτά τα στοιχεία να πηγαίνουν σε ένα ενιαίο ΚΗΜΔΗΣ, σε ένα ενιαίο σύστημα, με το οποίο θα μπορώ να βλέπω και να έχω ηλεκτρονικό μάτι σε όλα για να προγραμματίσω τι θα γίνει.
Η έλλειψη του ΚΗΜΔΗΣ κοστίζει πάνω από ένα δις ευρώ ετησίως, επομένως ελληνική πολιτεία θα πρέπει κατά προτεραιότητα να στραφεί τουλάχιστον σε αυτά τα δύο. Θεωρώ ότι ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης δίνει την δέουσα προσοχή. Δεν έχω στοιχεία για να μπορώ να πω κάτι διαφορετικό».
Αλέξανδρος Διαμάντης