Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η σαφής και κατηγορηματική δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αλλά και οι πυκνές διαβουλεύσεις του Σπύρου Παντελιά που είναι ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος με τον Γιώργο Ζαββό που ανέλαβε υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δείχνουν ότι το θέμα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών ήδη τρέχει με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς.
Με έκπληξη ο κ. Ζαββός πληροφορήθηκε από τις Βρυξέλλες ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την άμεση μεταφορά «κόκκινων» δανείων έως και 40 δισ. ευρώ, σε όχημα ειδικού σκοπού και η τιτλοποίηση αυτών των δανείων με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως ενέχυρο ώστε να αφαιρεθούν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν έχει φτάσει ποτέ στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) αλλά παρέμεινε θαμμένη σε κάποιο ράφι του Υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης οι Βρυξέλλες ενημέρωσαν το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν έχει παραλάβει ποτέ την Έκθεση Διερεύνησης Συμπληρωματικότητας μεταξύ του Asset Protection Scheme (είναι το σχέδιο προτείνει το ΤΧΣ) και της ίδρυσης μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company - ACM), (είναι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος).
Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως. Ενημέρωσε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ότι σκοπεύει να προωθήσει και τις δύο «συστημικές λύσεις» ταυτόχρονα ώστε οι τράπεζες να έχουν δικαίωμα επιλογής της ευνοϊκότερης λύσης.
Ταυτόχρονα, η σημαντική -και άμεσης εφαρμογής- μείωση του ΕΝΦΙΑ, εκτός από την ελάφρυνση των νοικοκυριών αλλάζει άρδην το σκηνικό στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, «παγώνει» για μια τριετία ο ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μέχρι σήμερα κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου επιβαρύνονταν με ΦΠΑ 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Επιπλέον η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή για μια ακόμη τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακίνητων. Το σημαντικότερο ίσως μέτρο είναι η σημαντική έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Με τα μέτρα αυτά, δημιουργούνται νέες ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες και επιταχύνονται οι ρυθμοί ανάκαμψης των τιμών στην κτηματαγορά. Οι τράπεζες θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις δανείων με ενέχυρα με καλύτερους όρους ενισχύοντας τους ισολογισμούς τους.
Θα ενισχυθεί η εισπραξιμότητα στα ρυθμισμένα δάνεια, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οριστικής θεραπείας και θα μειωθούν οι ροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται απολύτως εφικτή η υπέρβαση του στόχου για μείωση των επισφαλειών από το 45% σήμερα στα επίπεδα του 19% έως και το τέλος του 2021.
Ο βαθμός ετοιμότητας του οικονομικού επιτελείου εντυπωσίασε τους εκπροσώπους των δανειστών και υποχρέωσε τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο κουαρτέτο των θεσμών, Φραντσέσκο Τρούντι να κατέβει άρον-άρον στην Αθήνα για την «συνάντηση γνωριμίας» της περασμένης εβδομάδας στο κτίριο που κάποτε στέγαζε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών είναι κορυφαίο ζήτημα για τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στο κουαρτέτο των δανειστών που ζήτησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί πως εξελίσσεται η η εφαρμογή του νέου νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ συμπληρώθηκε ήδη η 3η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αξιολόγηση των «κόκκινων δανειοληπτών», έχουν μπει στην πλατφόρμα 36.688 χρήστες κι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 10.483 χρήστες.
Η κυβέρνηση θέλει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας των δανειοληπτών και της προστασίας του τραπεζικού συστήματος από τα «κόκκινα» δάνεια. Η «κληρονομιά» 80.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη και η μεγάλη εκκρεμότητα της συνολικής αναμόρφωσης του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων, αποτελούν πλέον μείζονος σημασίας προτεραιότητα.
Ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός έχει αναλάβει την υποχρέωση να βελτιώσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις. Θα ενοποιηθεί το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με τις αναγκαίες βελτιώσεις στο υπάρχον πλαίσιο αναδιάρθρωσης και είσπραξης απαιτήσεων από τραπεζικές οφειλές.
Το πρώτο βήμα έγινε με τις φορολογικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην ουσιαστικά νεκρή αγορά των ιδιωτικών ακινήτων...