Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές είναι η κυρίαρχη αιτία, που τροφοδοτεί τη φοροδιαφυγή για 9 στους 10 (86%) επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία του "Βαρόμετρου" του ΕΒΕΘ, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Palmos Analysis.
Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι αμφισβητούν την ανταποδοτικότητα των εισφορών υγείας και ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, καθώς σχεδόν 2 στους 3 (64%) θεωρούν καθόλου ικανοποιητική την ανταποδοτικότητα των εισφορών που καταβάλλουν, σε σχέση με τις συντάξεις και 6 στους 10 (59%), σε σχέση με τις παροχές υγείας, ενώ οι οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι ενήμερες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Στην ερώτηση «Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι δύο βασικότερες αιτίες του φαινομένου της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα;», οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 86% καταδεικνύουν ως «ρίζα του κακού» τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και έπεται με μεγάλη διαφορά η χαμηλή ανταποδοτικότητα από το δημόσιο με 41%. Ακολουθεί με 32% η απουσία φορολογικής συνείδησης των Ελλήνων και με 17% η απουσία αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.
Οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης προτείνουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και για τα φυσικά πρόσωπα, απαντούν σε ποσοστό 31% ότι οι συντελεστές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 6%-10%. Σε ποσοστό 28% οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι οι συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 11%-15% και σε ποσοστό 13% ανάμεσα σε 16% και 20%.
Αντίστοιχα για τους φορολογικούς συντελεστές των νομικών προσώπων, το 32% των ερωτώμενων επιχειρηματιών θεωρεί ότι πρέπει να είναι μεταξύ 11%-15%, το 28% ανάμεσα στο 6%-10% και το 20% μεταξύ 16%-20%.
Επίσης για 1 στους 2 επιχειρηματίες η παραμονή της επιχείρησής τους στην Ελλάδα εξαρτάται από το φορολογικό/ασφαλιστικό κόστος. To 50% των επιχειρηματιών απαντά σε αυτό το ερώτημα ότι ο βαθμός αυτός είναι "πολύ μεγάλος και αρκετά μεγάλος", το 30% υποστηρίζει ότι δεν συναρτάται καθόλου, το 10% δηλώνει "ούτε μεγάλος/ούτε μικρός" και το 5% "μικρός".
Αυτό που επίσης προκύπτει από το "βαρόμετρο" του ΕΒΕΘ είναι πως οι 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι ενήμερες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το 30% τον γνωρίζει, αλλά όχι και τόσο καλά και μόλις το 27% είναι καλά πληροφορημένο.
Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ, το 38% ουδέν γνωρίζει, το 32% δεν γνωρίζει τόσο καλά και το 29% δηλώνει ενημερωμένο επαρκώς.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το 25% τον θεωρεί μεν σωστό, αλλά εκτιμά πως δεν βοηθάει με τη σημερινή του μορφή, το 19% απαντά ότι είναι σωστός και βοηθάει όπως είναι σήμερα και το 12% υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένος. Αντίστοιχα, για τις 120 δόσεις, το 26% θεωρεί τη ρύθμιση σωστή αλλά πιστεύει πως "δεν βοηθάει όπως είναι σήμερα", ίδιο ποσοστό απαντά ότι είναι σωστή και βοηθάει και το 10% δηλώνει ότι είναι λανθασμένη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σε συνολικό δείγμα 1500 ατόμων (800 επιχειρήσεις, 700 καταναλωτές στον νομό).