Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Έτοιμες να γνωρίζουν από κοντά… το νέο τους αφεντικό είναι οι διοικήσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δύο εβδομάδες από σήμερα, στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιείται στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας να συζητήσουν για όλα τα φλέγοντα ζητήματα με τον Αντρέα Ένρια.
Ο νέος επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας την Ντανιέλ Νουί, και μία από τις πρώτες του προτεραιότητες είναι η συνάντηση με τις ελληνικές τράπεζες. Άλλωστε, οι εγχώριοι όμιλοι μαζί με τις ιταλικές τράπεζες, αποτελούν την βασική πηγή προβληματισμού για τον Ιταλό, ο οποίος θέλει να φέρει νέο αέρα και να δώσει πιο άμεσες λύσεις σε σύγκριση με τη Γαλλίδα προκάτοχό του.
Με φόντο τους νέους - και ίσως τελικούς – στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) οι οποίοι θα συμφωνηθούν με την ΕΚΤ έως τον ερχόμενο Μάρτιο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει κανονίσει την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και… σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ένρια δεν είναι άγνωστος στις ελληνικές τράπεζες, αφού ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), από το 2011 και συνεπώς έχει συνεργαστεί μαζί τους τόσο στο μέτωπο των stress tests όσο και σε άλλα ζητήματα.
Όμως στο νέο του ρόλο, ο Ένρια θα πρέπει να αποκτήσει πολύ πιο στενές επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό γιατί είναι καλά ενημερωμένος για τα προβλήματα που υπάρχουν και κυρίως για το γεγονός ότι η κερδοφορία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, την ώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας δεν βοηθά για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια με… αναίμακτο τρόπο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, ο νέος επικεφαλής του SSM θα ακολουθήσει τη γραμμή Ντράγκι. Αυτό σημαίνει ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στη δύσκολη αποστολή που έχουν μπροστά τους, αλλά δεν θα τους χαριστεί. Οι ίδιες πηγές θεωρούν δεδομένη τη στήριξη από τον Ένρια στην προσπάθεια για κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά το μείζον ζήτημα είναι ο χρόνος που θα δοθεί για να υποχωρήσει το ποσοστό των NPEs στους ισολογισμούς τους κοντά στο 10%. Διότι, όσο η οικονομία δεν ανακάμπτει, μοναδικό εργαλείο παραμένουν οι πωλήσεις, οι οποίες αν γίνουν σε καθεστώς χρονικής πίεσης αναπόφευκτα θα απαιτήσουν κεφαλαιακή ενίσχυση.
Είναι δεδομένο ότι οι εγχώριες τράπεζες επιθυμούν να υπάρξει αυξημένη ευελιξία στον χρονικό ορίζοντα, ωστόσο οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά με αποτέλεσμα και οι εποπτικές αρχές να ζητούν αποτελέσματα. Αν η Νουί ζητούσε με κάθε τρόπο τον εντοπισμό και την παραδειγματική αντιμετώπιση των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και κυρίως των μεγάλων επιχειρηματιών που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη και με διάφορα νομικά τερτίπια καθυστερούν τις εξελίξεις, ο Ένρια εκτιμάται πως θα είναι ακόμα πιο αυστηρός στο συγκεκριμένο θέμα.
Επομένως, ανεξάρτητα από τον επίσημο ορίζοντα που θα δοθεί για τη χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, πολλά θα κριθούν από την προθυμία που θα δείξουν οι ελληνικές τράπεζες στο να πιέσουν επιχειρηματίες και να ξεμπλοκάρουν υποθέσεις που μένουν στάσιμες.
Στην Ευρώπη είναι κοινό μυστικό ότι ο ελληνικός και ο ιταλικός χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιμετωπίζουν μία σειρά αβεβαιοτήτων που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αναιμική ανάπτυξη και ότι με τις αγορές να πιέζουν ασφυκτικά για λύσεις, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις.
Εξαιτίας, ωστόσο, των ευρωεκλογών, οι αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον και αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να μην υπάρξει κανένα τραπεζικό επεισόδιο σε Ελλάδα και Ιταλία. Η πρόθεση του Ντράγκι φάνηκε, άλλωστε, και στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την αδυναμία της Banca Carige να αντλήσει κεφάλαια, καθώς απώτερος σκοπός ήταν να μην ξεσπάσει τραπεζική κρίση. Θα δούμε ανάλογη αντιμετώπιση και στο ελληνικό ζήτημα;