Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Αυξάνονται συνεχώς οι θετικές προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών ομολόγων το 2020 μετά το άκρως εντυπωσιακό ράλι που διήρκησε καθ' όλη τη διάρκεια του 2019 και κυρίως από τις 15 Μαΐου με κέρδη που έφτασαν έως και το 68%. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Citi, τότε οι ελληνικοί τίτλοι θα «τρέξουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το 2020 με την απόδοση του 10ετούς να τοποθετείται έως 50% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Είναι προφανές ότι οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί αφού το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα θα εξαρτηθεί από μία σειρά εξελίξεων που μόνο δεδομένες δεν είναι – κυρίως το διεθνές περιβάλλον - ωστόσο είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα αποκαθίσταται ραγδαία.
Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική υπάρχει ειδική αναφορά στις προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, όπου σημειώνεται ότι «η πρόσφατη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα σηματοδοτεί ότι οι αγορές έχουν ήδη αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας στην επενδυτική κατηγορία».
Από την πλευρά της, η Capital Economics υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα ολοκληρώσουν το 2020 χαμηλότερες από των ιταλικών ομολόγων. Παρ' όλα αυτά, ο οίκος κάνει λόγο για εύθραυστη ανάκαμψη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα υπερβολική τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία είναι «πολύ εντυπωσιακή». Η Capital Economics εξηγεί ότι δεν μπορείς να χαρακτηρίζεται μία ανάκαμψη εντυπωσιακή όταν το ΑΕΠ παραμένει περίπου 20% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2007.
Λίγες ημέρες πριν την Capital Economics είχε δει το φως της δημοσιότητας έκθεση της Societe Generale, μέσω της οποίας οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας αλλάζουν στάση για τα ελληνικά ομόλογα και συστήνουν στους επενδυτές να τα αγοράσουν το 2020, όταν ένα μήνα πριν προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις εξαιτίας του μεγάλο ράλι που είχαν καταγράψει μέσα στο έτος. Μάλιστα, η SocGen, όπως και η Citi αλλά και η ΤτΕ κάνουν λόγο για σημαντικές πιθανότητες αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου το 2020.
Μία πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης θα έχουμε προς τα τέλη Ιανουαρίου όταν ο οίκος Fitch θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Σημειώνεται ότι με βάση την αξιολόγηση της Fitch, της S&P και της DBRS, το ελληνικό δημόσιο απέχει 3 σκαλοπάτια από την επενδυτική κατηγορία, ενώ με βάση τη Moody' s απέχει 4 βαθμίδες. Θετικές προοπτικές δίνουν οι S&P και DBRS που σημαίνει ότι είναι και οι επικρατέστεροι για αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, στα τέλη Νοεμβρίου οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονταν σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των αποδόσεων άλλων κρατικών ομολόγων με όμοια πιστοληπτική αξιολόγηση, καθώς στις 29.11.2019 τα 10ετή κρατικά ομόλογα που αξιολογούνται στα κάτω όρια της διαβάθμισης ΒΒ (δηλ. το άνω όριο της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού χρέους) είχαν μέση απόδοση περίπου 6,07%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 1,48%.
Ακόμη και αν απομονωθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος, το χαμηλό εύρος των αποδόσεων της κατηγορίας ΒΒ κυμαίνεται περί το 4,5% (με τυπική απόκλιση 0,18%). Επιπλέον, η τρέχουσα απόδοση των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι χαμηλότερη από τη μέση απόδοση, χωρίς συναλλαγματικό κίνδυνο, της κατηγορίας ΒΒΒ (μέση απόδοση στις 29.11.2019: 2,2%, τυπική απόκλιση 0,11%). 3 Αντίστοιχη εικόνα λαμβάνεται και για τις υπόλοιπες διάρκειες των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την ΤτΕ ότι οι αγορές έχουν ήδη «αναβαθμίσει» τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική κατηγορία και μένει να δούμε και τους οίκους αξιολόγησης να το πράττουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.