Έως τέλος του έτους οι πρώτες άδειες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Έως τέλος του έτους οι πρώτες άδειες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Τα κατάλληλα μέτρα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων καλείται να λάβει μέσα στους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση, βάσει των όσων αναφέρονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2016 η ΤτΕ θα πρέπει να έχει λάβει αποφάσεις για την αδειοδότηση τουλάχιστον πέντε εταιρειών διαχείρισης δανείων.

Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική συμφωνία για το συγκεκριμένο κείμενο, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει έως τον Φεβρουάριο του 2017 να αξιολογήσουν την εφαρμογή του νόμου 4354/2015 για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καθώς και άλλες νομοθετικές διατάξεις με στόχο να εντοπίσουν τις αναγκαίες αλλαγές για την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί σε προβλέψεις, απαιτήσεις και διαδικασίες που ενδεχομένως δημιουργούν αδικαιολόγητα εμπόδια στην είσοδο και αποτελεσματική λειτουργία όπως α) η επάρκεια της διαδικασίας αδειοδότησης και οι απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου και της λειτουργίας της συμβουλευτικής επιτροπής, β) το επίπεδο των πόρων που διαθέτει η ΤτΕ για τη διαδικασία αδειοδότησης, γ) οι όροι για τις εταιρείες που θέλουν να λειτουργήσουν ως διαχειριστές δανείων, δ) τα εμπόδια για τη μεταφορά δανείων και ε) οι φορολογικές προβλέψεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αγοράς δανείων.

Έως τον Μάρτιο του 2017, οι αρχές και η ΤτΕ θα υλοποιήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση των όποιων εμποδίων έχουν εντοπιστεί. Έως τον Φεβρουάριο του 2017, οι αρχές θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης βασισμένο στην επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣ για όλα τα μη ρυθμιστικά εμπόδια για την ανάπτυξη μίας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι σχετικές δράσεις αναμένεται να υλοποιηθούν έως το Μάιο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η ΤτΕ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα παραμείνουν ρεαλιστικοί και φιλόδοξοι και ότι οι στρατηγικές των τραπεζών είναι κατάλληλα σχεδιασμένες και εφαρμόζονται με τρόπο τέτοιο που θα διευκολύνει την επίτευξη των στόχων.

Έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016, βάσει της αξιολόγησης και των προτάσεων της ΤτΕ, οι αρχές θα προχωρήσουν στην τροποποίηση του νόμου 4172/2013 με στόχο τον περιορισμό των υφιστάμενων φορολογικών αντικινήτρων σχετικά με τις προβλέψεις για επισφάλειες και την πολιτική διαγραφής δανείων, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες των τραπεζών προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPEs.

Από τα τέλη Νοεμβρίου 2016, η ΤτΕ σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, θα αξιολογεί τις εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες των τραπεζών για την αναδιάρθρωση δανείων, ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα εξετάσει την επικαιροποίηση της αξιολόγησης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Κωνσταντίνος Μαριόλης