Παρά την πανδημία και εν μέσω περιορισμών με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, τα γραφεία στην Ελλάδα παραμένουν στο ραντάρ των εταιρειών real estate και το 2021. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate. Εν μέσω πανδημίας και μέχρι το τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2020 η αγορά επαγγελματικών ακινήτων και γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ.
Όπως φαίνεται η αγορά γραφειακών χώρων έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επενδυτών και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο real estate. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από τις κινήσεις της Trastor, με το ακίνητο του πάλαι ποτέ κραταιού ΔΟΛ, από τη Dimand με το ακίνητο της παλιάς Ελευθεροτυπίας και από την Intercontinental που υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης σχετικά με το πλαίσιο και τον άμεσο χρονισμό της ολοκλήρωσης της απόκτησης για το ακίνητο της Glaxosmithkline επί της λεωφόρου Κηφισίας.
Εκτός όμως από τον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, ένας ακόμη κλάδος που θα πρωταγωνιστήσει στην αγορά, είναι αυτός των logistics. Όπως έχει γράψει και το Liberal Markets, η Premia Properties (παλαιά Pasal), ετοιμάζεται για αύξηση των μεριδίων αγοράς μέσω επενδύσεων στα logistics.
Τι οδηγεί όμως εταιρείες και επενδυτές σε αυτές τις επενδύσεις, τη στιγμή που η αγορά ακινήτων τρέχει «ασθμαίνοντας» πίσω από τις εξελίξεις που διαγράφονται από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «η συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος δείχνει σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς από το β’εξάμηνο του έτους. Επίσης οι αποτιμήσεις τώρα είναι χαμηλές, επομένως αξίζει κάποιος που έχει ρευστότητα να τοποθετηθεί και να δει την ανάπτυξη έπειτα».
Τα παραπάνω λόγια παράγοντα με βαθιά γνώση του real estate περιγράφουν τους λόγους για τους οποίους τα επαγγελματικά ακίνητα και οι γραφειακή χώροι συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επενδυτών. Γιατί όμως και τα logistics; Την απάντηση δίνει ο ίδιος έμπειρος σύμβουλος real estate τονίζοντας πως «η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την έλλειψη προετοιμασίας αρκετών επιχειρήσεων να υποδεχτούν μαζικές ηλεκτρονικές πωλήσεις. Επομένως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επενδύσουν στα logistics, καθώς θέλουν να είναι επαρκώς προετοιμασμένες για την αύξηση της ζήτησης».
Ξενοδοχεία και retail στο επίκεντρο της Intercontinental International
Μία από τις μεγάλες εταιρείες real estate στη χώρα μας είναι η Intercontinental, η οποία σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματά της στην αγορά με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Όπως εξηγεί η διοίκηση της εισηγμένης στο Liberal Markets «με τη σταδιακή υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας και το άνοιγμα της αγοράς, εκτιμούμε πως θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στην ξενοδοχειακή αγορά και στο retail».
Άμεσος στόχος της διοίκησης της εισηγμένης, όπως αναφέρει η ίδια, είναι «να επενδύσουμε 40 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, ολοκληρώνοντας το επενδυτικό πλάνο που ξεκινήσαμε το 2020. Εξετάζουμε ακίνητα παραγωγής εισοδήματος, με συνεπείς μισθωτές που έχουν αξιολόγηση 3 Α».
Πώς έκλεισε το 2020 για την εισηγμένη; «Θετικά με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά, ωστόσο περισσότερα θα ανακοινωθούν επίσημα στις 22 Μαρτίου με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2020», εξηγούν οι ίδιες πηγές, και προσθέτουν πως «παρά τις επιβαρύνσεις από τις μειώσεις των ενοικίων οι δύο πρώτοι μήνες του 2021 έκλεισαν ανοδικά. Οι μειώσεις των ενοικίων καλύπτονται από τις ετήσιες αναπροσαρμογές των ενοικίων του συνολικού χαρτοφυλακίου, επομένως αφορούν ένα μικρό μέρος του χαρτοφυλακίου ως χρηματική αξία μηνιαίως».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ το 2021 είναι χρονιά επανεκκίνησης της αγοράς ακινήτων, με τις εταιρείες real estate να παίρνουν θέση τοποθετώντας εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα, με υψηλή προστιθέμενη αξία και με το βλέμμα… στη σταδιακή ανάταση της αγοράς.