Eπενδυτικές ιδέες από το «άνοιγμα» της Κίνας
Shutterstock
Shutterstock
Αγορές

Eπενδυτικές ιδέες από το «άνοιγμα» της Κίνας

Η Κίνα αποφάσισε επιτέλους να κάνει ό,τι και ο υπόλοιπος κόσμος. Να αφήσει πίσω της την πολιτική «Zero Covid» και να αρχίσει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, δηλαδή να αρχίσει να «Ζει με την Covid».

Η απόφαση αυτή ήδη έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμα της στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον δείκτη MSCI Emerging Markets να έχει ενισχυθεί κατά 20% από τις αρχές του Νοεμβρίου, όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα άρθρα στην People’s Daily, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Κίνας, που ενθάρρυναν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και να πάρουν την υγεία στα χέρια τους προκειμένου να επιστρέψουν στην κανονικότητα και πάλι.

Η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είναι τόσο έκδηλη, λόγω του ότι  ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί, όμως όταν ολοκληρωθεί το τρέχον κύμα Covid στην Κίνα,  αναμένεται να απελευθερωθεί ένα άλλο κύμα, εκείνο των δαπανών από τις πλούσιες αποταμιεύσεις των Κινέζων πολιτών, οι οποίες σύμφωνα με το Bloomberg έφτασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αισίως τα 5,6 τρισεκατομμύρια γουάν, δηλαδή 836 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βλέπετε, τα τελευταία χρόνια οι αυστηρότεροι περιορισμοί και τα lockdowns οδήγησαν σε σημαντική συρρίκνωση της κατανάλωσης των Κινέζων πολιτών, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση της  αποταμίευσης.

Με τις κινεζικές αποταμιεύσεις λοιπόν σε επίπεδα ρεκόρ, η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί οι δαπάνες να ξεπεράσουν το προ πανδημίας επίπεδα προκειμένου να υποστηριχθεί η κατανάλωση.

Ένα πλήθος κλάδων αναμένεται να επωφεληθούν από την αλλαγή πολιτικής, κάποιοι όμως σύμφωνα με τους αναλυτές θα ευνοηθούν περισσότερο.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία

Η Κίνα είναι η πιο σημαντική πηγή διεθνών ταξιδιών στον κόσμο. Προ Covid η χώρα είχε έλλειμμα ισοζυγίου υπηρεσιών 260 δις δολαρίων, το 85% του οποίου αποδίδεται στον εξερχόμενο τουρισμό.

Για να γίνει πιο ευδιάκριτη η εικόνα αρκεί να αναφέρουμε ότι το  2019, 155 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν εκτός των συνόρων τους. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 25 εκατομμύρια μέχρι το 2021!

Με την άρση των περιορισμών όμως για την πανδημία και αφού υποχωρήσει το τρέχον κύμα της Covid, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα  χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να ταξιδέψουν ξανά σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε άλλωστε αρκετές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών κρατήσεων της Ctrip International, το 2023 η άνοδος του εξερχόμενου τουρισμού από την Κίνα θα είναι μεγάλη. Ήδη οι κρατήσεις για τις αργίες του Σεληνιακού Νέου Έτους αυξήθηκαν κατά 260% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Η COTRI, μια γερμανική εταιρεία ερευνών που παρακολουθεί τα κινεζικά ταξίδια, εκτιμά ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό θα φτάσουν τα 115 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια ανάκαμψη που θα μας οδηγήσει περίπου στο 75% των επιπέδων πριν από την Covid.

Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία είναι ένας πραγματικά «μεγάλος χώρος»  που εκτείνεται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, από βιομηχανικές  εταιρείες, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές οχημάτων ή οι εταιρείες ενέργειας που καθιστούν δυνατή τη μετακίνηση ανθρώπων εξαρχής, έως τα θεματικά πάρκα, τους φορείς εκμετάλλευσης γραμμών κρουαζιέρας, τα εστιατόρια και τα καταλύματα, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα ακίνητα, τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι υπηρεσίες ψηφιακών κρατήσεων κ.α.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, τα ETF’s ήτοι τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένας καλός τρόπος για όσους επιθυμούν έκθεση σε έναν τόσο πολυσχιδή κλάδο. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές όπως το  PowerShares Dynamic Leisure and Entertainment ETF, το παλαιότερο ETF  με ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ταξιδιωτικών μετοχών, το  iShares STOXX Europe 600 Travel & Leisure UCITS ETF που παρακολουθεί την απόδοση ενός δείκτη που αποτελείται από εταιρείες του ευρωπαϊκού τομέα  ταξιδιών και αναψυχής, το Defiance Hotel, Airline και Cruise ETF που επικεντρώνεται σε ξενοδοχεία, αεροπορικά ταξίδια και θαλάσσιες διακοπές και πολλά άλλα.

Ο κλάδος της ενέργειας

Ταξιδιωτική ανάκαμψη σημαίνει αύξηση για αεροπορικά καύσιμα. 

Η IEA εκτιμά ότι  από τα 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα που αναμένεται να ανεβεί η ζήτηση για το πετρέλαιο το 2023, το ένα εκατομμύριο θα προέρχεται από την  αύξηση της ζήτησης για καύσιμα αεροσκαφών.

Η επιστροφή όμως της Κίνας στην κανονικότητα σημαίνει ότι θα επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς και όλος ο κλάδος της μεταποίησης, κάτι που αναμένεται να παίξει το δικό του ρόλο στις ενεργειακές τιμές, αυξάνοντας τη ζήτηση όχι μόνο για πετρέλαιο αλλά και για LNG κ.ο.κ

Οι περισσότερες αναλύσεις για το πετρέλαιο υποδεικνύουν ένα ευρύ φάσμα τιμών για το 2023 από τα 84 έως και τα 120 δολάρια/βαρέλι.

Πολυτελή αγαθά

Ένας πολύ μεγάλος κύκλος εργασιών των μεγαλύτερων brands του  κλάδου των πολυτελών αγαθών οφείλεται στην υψηλή ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. 

Αρκεί να δει κανείς τα αποτελέσματα της  LVMH, η οποία πέρα από το ρεκόρ πωλήσεων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά πολυτελείας της Κίνας θα ανακάμψει φέτος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του  Bernard Arnault στη τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του γαλλικού οίκου, οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν επιστρέψει δυναμικά γεμίζοντας στην κυριολεξία τα καταστήματα.

Ο όμιλος Swatch, στον οποίο ανήκουν οι επωνυμίες  Omega και Harry Winston, προέβλεψε  επίσης πωλήσεις ρεκόρ εν έτη 2023, χάρη στους Κινέζους καταναλωτές, ενώ εξίσου αισιόδοξη εμφανίστηκε και η Burberry.


(σσ: Περισσότερα για την οικονομική σημασία του reopening της Κίνας μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.