Επενδυτική Βαθμίδα: Γιατί έχει σημασία για όλους
Shutterstock
Shutterstock

Επενδυτική Βαθμίδα: Γιατί έχει σημασία για όλους

Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από πιστοποιημένους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από δεκατρία χρόνια δικαιώνει την αποτελεσματική οικονομική πολιτική ευθύνης της κυβέρνησής μας.

«Η επαναφορά της οικονομίας μας στην Επενδυτική Βαθμίδα δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη» είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε δίκιο.   

Θα μπορούσε να έλεγε κανείς ότι οι εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των επενδυτών για την ικανότητα ενός κράτους και μιας οικονομίας συνολικά να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές της υποχρεώσεις.

Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψιν το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον μια χώρας, προκειμένου να την κατατάξουν σε μία πιστοληπτική βαθμίδα.

Πράγμα που σημαίνει ότι πέρασαν από το μικροσκόπιο τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας μας (ανεργία, πληθωρισμός, μεταβλητότητα εξαγωγών ή εξάρτησή τους από ένα προϊόν κ.λπ.), την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας τις επιδόσεις των δημόσιων οικονομικών (φορολογικά έσοδα και κρατικές δαπάνες) καθώς και την ποιότητα των θεσμών (υγεία, εκπαίδευση, δικαστικό σύστημα).

Χειροπιαστή απόδειξη ότι με σχέδιο και δουλειά η πατρίδα βαδίζει μπροστά. Ότι η σοβαρότητα, η συνέπεια και η οργάνωση αποδίδουν. Και ένα πρόσθετο κάλεσμα να μείνουμε ενωμένοι στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση του αξιόχρεου μιας οικονομίας πραγματοποιείται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως η Moody’s, η Standard and Poor’s και η Fitch, σε τακτά χρονικά διαστήματα

Η επενδυτική βαθμίδα θα μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες, εξοικονόμηση κόστους τόκων και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τίτλων τους,

Ο φθηνότερος δανεισμός για τις τράπεζες θα μετακληθεί και στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνοντας και για αυτά το κόστος δανεισμού

Μειώνει δηλαδή το κόστος δανεισμού για τα ιδρύματα και αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι θα μπορεί, για παράδειγμα, ένας επίδοξος αγοραστής ακινήτου να λάβει στεγαστικό δάνειο σε φθηνότερα επίπεδα σε σχέση με την παρούσα χρονική περίοδο.

Η συμπερίληψη της χώρας στα επενδυτικά «πορτοφόλια» διεθνών θεσμικών θα έχει αντανάκλαση και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Και αυτό καθώς θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά, προσελκύοντας ισχυρότερους επενδυτές.

Πιο απλά, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα θα προσελκύσει δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια σε σχέση με αυτά που επένδυαν μέχρι σήμερα στη χώρα,

Ισχυρότεροι επενδυτές και περισσότερα κεφάλαια  σημαίνει νέες θέσεις εργασίες, νέοι ορίζοντες για τους νέους μας, νέες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή.

 *Η Δήμητρα Καντεράκη είναι Οικονομολόγος, Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.